perjantai 4. maaliskuuta 2016

Makea mustikkapiirakka

Makea mustikkapiirakka
 
Vuoden postausväli alkaa tuntumaan ihan hyvältä. En enään stressaa blogini tulevaisuutta vaan pidän niin pitkän postaustauon, että kirjoittaminen alkaa taas kiinnostamaan. Seuraavaa postausta voitte odotella ehkä vuonna 2017.

Viime postauksen jälkeen on tapahtunut kaikenlaista. Kuten edellisessä postauksessa mainitsin työtilanne ei näyttänyt syksyn osalta hyvältä. Kävi mitä pahiten pelkäsin; en saanut jatkaa kesätyöpaikassani enkä kovasta hausta huolimatta päässyt siirtymään toiseen toimipisteeseen. Olin työtön ensimmäistä kertaa elämässäni. Kolaus oli niin kova itsetunnolleni, että soitin itkukurkussa isälleni mitä teen. Vastaus tuli nopeasti; lähdet Italiaan keräämään viinirypäleitä ja opiskelemaan viinin tuotantoa.

Kaksi viikkoa tämän puhelun jälkeen lensin Italiaan. Asuin pienessä Negrarin kylässä keskellä Valpolicellan parasta viinialuetta. Työskentelin Le Croibe:n viinitilalla, viitenä päivänä viikossa kahdeksan tuntia päivässä. Iltaisin ja viikonloppuisin pääsin kellariin seuraamaan rypäleiden jatkokäsittelyä ja maistelemaan viinejä - tietenkin! Tilalla syntyy Vigneti Di Ettore -nimistä viiniä, jonka hinta laatusuhde on niin hyvä, että sitä kannattaa tilata suoraan kotiin. Alkosta et näitä viinejä nimittäin saa.

Isäni taka-ajatus koko hommassa oli, että minusta tulisi hänen yhteistyökumppaninsa. Isäni yritys WineSaimaa välittää muun muassa kyseisen viinitilan viinejä Suomeen yksityishenkilöille, mutta toimintaa oli aika laajentaa yritysasiakkaisiin, kuten ravintoloihin. Tätä varten olisi suomen byrokratian takia tarvinut perustaa toinen yrititys, jonka johtoon isäni olisi minut halunnut. Vaikka kokemus oli mahtava ja viinit ja yrittäjyys houkutteli, ei ala tuntunut sopivalta kaiken siihen liittyvän byrokratian takia enkä opiskellut viittä vuotta, jotta voin vaihtaa alaa heti valmistuttani!

Idea viinibisneksestä haudattiin ja kotiin paluun jälkeen aloin etsimään oman alani töitä. Lähetin hakemuksia vanhoihin työharjoittelupaikkoihin ja kaikkialle, mikä vähänkään liippasi alaani. Satuin myös lähettämään yhden hakemuksen yritykseen, joka haki suunnittelijaa freelancer sopimuksella, vaikka hainkin ensisijaisesti kokopäivätyötä. Sitten tärppäsi. Pääsin haastatteluun ja muutama päivä haastattelun jälkeen sain soiton, että yritys haluaa tehdä kanssani yhteistyötä. Silloin lähti isot pyörät pyörimään ja lopputulos oli, että perustin vuoden vaihteessa oman suunnittelutoimiston.

Suunnittelutoimisto Pulma on nyt 2 kk vanha. Starttiraha turvaa toimeentuloni, mutta kun olen saanut rahat kasaan uuteen tietokoneeseen, alkaa rahaa jäämään käteenkin. Vähän jännittää miten käy, kun starttiraha loppuu heinäkuussa: myönnetäänkö minulle enää jatkoa ja tekeekö yritykseni tarpeeksi voittoa? Tälläsiä kysymyksiä herää välillä iltaisin, mutta pakko totutella siihen, että langat eivät ole aina omissa käsissä. Pitää luottaa, että kaikki järjestyy. Onhan elämä kaikista vastoinkäymisistä huolimatta järjestynyt tähänkin asti.

Luottamuksesta puheen ollen: tämä Chocochilin vadelmapiirakan ohje ei ole koskaan jättänyt minua pulaan. Pakkasessa oli vielä mustikoita, joten jätin vadelmat pois.

Makea mustikkapiirakka

100 g maidotonta margariinia
½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
3½ dl vehnäjauhoja (korvasin 1 dl kookosjauhoilla)
1 tl leivinjauhetta
½ dl kasvimaitoa

1 prk maustamatonta soijajogurttia
½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
150 g pakastemustikoita

Sekoita keskenään margariini ja sokeri. Yhdistä toisessa astiassa vehnäjauhot, vaniljasokeri ja leivinjauhe. Sekoita jauhot sokeri-margariiniseokseen ja lisää kasvimaito. Painele taikina piirakkavuokaan ja esipaista 200 asteessa 8 minuuttia.

Sekoita sokeri ja vaniljasokeri soijajogurttiin. Levitä mustikat esipaistetun pohjan päälle ja kaada jogurtti-sokeriseos perään. Heiluttele vuokaa, jotta jogurtti leviää tasaisesti ja paista piirakkaa 200 asteessa 15 minuuttia. Laske lämpötilaa 175 asteeseen ja jatka paistamista vielä viisi minuuttia.

Anna jäähtyä ennen tarjoilua. Parhaan rakenteen saat, jos annat annat piirakan odottaa jääkaapissa seuraavaan päivään.

2 kommenttia:

  1. Moikka :) Kiva kuulla sun kuulumisia välillä! Tsemppiä kovasti, kyllä kaikki hiljalleen rullaa niin kuin pitääkin.

    VastaaPoista
  2. This post is absolutely brilliant! Thank you so much for sharing!

    VastaaPoista