perjantai 16. elokuuta 2013

Vegaaniset proteiini-pannukakut

Vegaaniset proteiini-pannukakut

Olen yrittänyt julkaista tätä reseptiä jo jonkin aikaa, mutta tämän saatetekstin kirjoittaminen on ollut ihan ylitsepääsemättömän vaikeaa. No mutta miks, tämähän on vain pannukakkuresepti? No, mutta kun siinä on tuo sana `proteiini´.

Proteiinit on ollut minulle lähes kirosana, sillä omasta mielestäni ne on nostettu ihan tarpeettomasti kultalautaselle, enkä millään haluaisi ainakaan vahvistaa sitä asemaa. Varsinkin kun vegaanina kauhukuvani on, että erillaiset proteiinipainotteiset ruokavaliot käyttävät vain eläinperäisiä tuotteita.

En tietenkään ole antikarppaaja ja karsi proteiineja ravinnostani vaan yritän sanoa, että proteiinit on vain yksi osa ravintoa. Sitten on ne rasvat, hiilihydraatit, kuidut ja miljoonat vitamiinit ja hivenaineet, jotka ovat ihan yhtä tärkeitä. Silti kukaan ei julkaise vitamiinipannukakkuohjetta.

No, vitamiineja saa niitä tarvitsevat kapseleina, mutta me muut perusterveet ihmiset saadaan ne suoraan monipuolisesta ruokavaliosta ja niin pitäisi olla niiden proteiinienkin kanssa. Mitään vitamiineja ja ruoka-aineita ei voi kumminkaan syödä varastoon, vaan ne huuhtoutuvat viemäriin tai varastoituvat kehoon rasvaksi.

Totuus kumminkin on, että perinteisissä herkuissa on suhteessa liikaa rasvaa, sokeria ja jauhoja, joten kaikki terveellisemmät mässyt ovat proteiini sitä ja proteiini tätä. Vähän saman tyylin, kun light tuotteissa on 30% vähemmän energiaa alkuperäisen tuotteeseen verrattuna, välittämättä siitä mikä lopullinen energiamäärä on.

Jos ei ole tullut vielä selväksi yritän syödä niin ettei millekkään lisäravinteille olisi tarvetta, mutta koska olen rakastan kaikkea terveys hömppään käytän myös välillä vegaanista proteiinijauhetta.
Koska käytän soijatuotteita muutenkin olen ostanut herneproteiinia ja hamppuproteiinia, joita sotken keskenään ja lisään pirtelöihin ja noh esimerkiksi pannukakkuihin.

Vegaaniset proteiini-pannukakut

1 banaani
(4 rkl vegaanista proteiinijauhetta)
1 rkl perunajauhoja
(1 rkl psylliumia)
2 dl kaurahiutaleita
1 dl soijamaitoa
100 g pehmeää tofua
½ dl soijajogurttia
½ tl suolaa

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja survaise sauvasekoittimella tasaiseksi. Kuumenna lettupannu keskilämmölle ja paista paksuja pannukakkuja öljyssä molemmin puolin kunnes ne saavat kauniin värin. Tarjoile banaanin ja agave-siirapin kanssa.

Ps. Nyt kun sain tämän proteiini asian pois sydämmeltä voitte odottaa myös vegaanisen proteiini-omenapiirakan reseptiä. ;)

2 kommenttia:

  1. Mä kuulun taas niihin jotka bongaavat sannan ''proteiini'' resepteistä. Se taitaa nimittäin olla niin että kun sana proteiini esiintyy otsikossa, siinä voisi yhtä hyvin lukea ''terveellinen''. Tätkin ohjetta kun katsoo niin ei voi muuta todeta kuin että mukavan terveellinen lettuohje jota tulee varmasti testattua :) Olen kyllä samaa mieltä että hiilareita, kuituja, rasvoija eikä muitakaan juttuja saisi unohtaa sen proteiinin rinnalla. Kaikki yhtä tärkeitä :)

    VastaaPoista
  2. Näkisin, että vegeruokavaliossa se lisäproteiinin tarve ehkä onkin syytä nostaa tarkkailun alle, ainakin hyvin liikkuvan vegaanin ruokavaliossa. Tietysti sillä ei saa luistaa muiden ravinteiden saannista, vaan se kultainen tasapaino, joka tulee monipuolisen ruokavalion kautta. :) Tää proteiinihypetys mahtaa olla taas ohimenevä trendi, eiköhän vuoden päästä kohkata taas jostain ihan muusta.

    Mut hyvä lettuohje! Oon päässäni pyöritellyt saman tapaista (kuten myös tuota proteiinipiirakkaakin!), mutten vielä ole päässyt keittiötasolle ajatuksista, kun on ollut vähän liikkuvaista tämä elo nyt. Mielenkiinnolla odotan tuota piirasohjettakin, katsotaan, onko oltu yhtään samanlaisilla raaka-ainelinjoilla sen suhteen. :)

    VastaaPoista