keskiviikko 2. lokakuuta 2013

Kaalilaatikko

Kaalilaatikko

Chocochili julkaisi viime viikolla Ruokalasku kuriin -postauksen, jossa hän listasi itselleen ja muille vinkkejä ruokalaskun pienentämiseen. Kirjoitus on kerännyt jo viikossa monta kommenttia, joten säästövinkeille on selvästi kysyntää. Kasvisruokailu on jo valmiiksi todella edullista, mutta suunnitelmallisuudella ja kausituotteiden hyödytämisellä voi vielä vähän nipistää ruokalaskusta.

Muutama eriävä mielipide nousi viestiketjusta selkeästi esille. Tottakai vegaanikin voi törsätä ruokaan, jos käyttää harvinaisempia ja kalliita tuotteita. Myönnän, että itseltäkin löytyy kaapista lucumaa ja psylliumia, joiden kilohinnat kirpaisivat ostohetkellä. Kokeilin tuossa viime viikolla mulperin-marjoja, jotka eivät myöskään ole edullisemmasta päästä.

Haluan kumminkin korostaa, ettei kasvisruoka tai veganismi vaadi mitään erikoistuotteita ja kaikki tarvittava löytyy ihan lähikaupasta. Asun paikkakunnalla, missä ei edes ole vegaaniruokaan erikoistunutta liikettä. Teen viikottain edullisia ja tavallisia ruokia, mutta arkiruuat ovat arkiruokia: eivät aina niin kauniita ja kuvauksellisia. :)

On surullista, jos jollekkin veganismi vaikuttaa snobbailulle. Oma tarkoitukseni ei ole todellakaan vahvistaa tälläistä mielikuvaa, sillä toveeni on, että kaikki kokeilisivat vegaanisia ruokia ja ehkä hieman vähentäisivät eläinperäisten tuotteiden käyttöä. Jos edullisille kotiruuille on tilausta, voin yrittää saada niistä kivoja ja houkuttevia kuvia tänne blogiin. Mitä mieltä olette?

Lempiruokaani on ehdottomasti kaalilaatikko ja varsinkin nyt kun kaali on halpaa, se on erittäin hyvää budjettiruokaa. Linssi ja soijarouhe ovat halpoja proteiinipitoisia täytteitä kasvisruokaan ja ne sopivat todella hyvin patoihin ja laatikoihin jauhelihan tilalle. Tässä laatikossa käytin Nordic:n kaurakermaa, mikä on valmistettu Raisiossa suomalaisesta kaurasta, eikä ole laktoositonta kermaa kalliimpaa. Ohra on hyvä suomalainen vaihtoehto riisille.

Kaalilaatikko

pieni kaali (noin 1 kg)
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
öljyä
2 dl soijarouhetta
1½ dl punaisia linssejä
4 dl vettä
kasvisliemikuutio
2 dl rikottuja ohrasuurimoita
2 rkl siirappia
suolaa, pippuria
1 dl kaurakermaa

Hienonna sipulit ja kuullota öljyssä. Pilko kaali ja lisää sipulien sekaan pannulle. Jatka paistamista miedolla lämmöllä samalla kun valmistat soijarouheen ja linssit.

Huuhtele linssit runsaalla vedellä. Kiehauta vesi ja lisää kasvisliemikuutio, soijarouhe ja linssit. Anna kiehua hiljalleen noin kymmenen minuuttia.

Kaada soijarouhe ja linssit kaalien joukkoon. Lisää rikotut ohrasuurimot ja pari desiä vettä. Keitä kunnes suurimot hieman turpoavat. Lisää siirappi ja mausta suolalla ja pippurilla.

Kaada kaalilaatikko vuokaan ja valuta päälle kaurakerma. Paista 200 asteessa ainakin tunti.

4 kommenttia:

  1. Hyvä kirjoitus!

    Totesin itse postauksen alussa, että jos hyvään ruokaan on varaa, ei siitä kannata pihistellä. Ja olen edelleenkin sitä mieltä, että jos vain rahaa riittää ja on mahdollisuus valita, niin totta hitossa silloin kannattaa valita kaupasta ne kaikkein kalleimmat ja parhaimmat ja eettisesti ja ekologisesti parhaimmat vaihtoehtot. Keneltä se on pois? Onko tässä kyse vain siitä perisuomalaisesta kateudesta, että ollaan vihaisia naapurille kun sillä on paremmat ruuat lautasella?

    En kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö edullisesti saisi tehtyä hyvää ruokaa :) Mielikuvitusta vaan kehiin!

    VastaaPoista
  2. Minua läihinnä viihdytti nämä vegaani = snobbalua kommentit. Tietenkin ikävää että jotkut ovat näin laput silmillä, mutta kun joku oikeasti kirjoittaa tuonlaisen kommentin, ja silmät kirkkaina uskoo että ei paljasta itseään vähän hölmöksi? Nauratti vielä juuri tuo lista noista kalleista superfoodeista joita hän listai Elinalle. Eipä ole tainnut Chocohilin reseptejä tarkemmin tutkia :D

    Työpaikkani kahvihuoneessa käytiin juuri kiivasta kesksutelua samantyyppisestä aiheesta ja osa oli vakaasti sitä mieltä että ranskalaiset ja nakit ovat halvemaa kun on suurperheelle laitettava ruokaa ja ne lapset eivät syö muuta. Luulisi että nimenomaan isommille perheille ei ole keneltäkään pois että lasten ruokavalio on mahdollisimman monipuoline, eli sisältää toisinaan myös kasvikunnan proteiineja yms yms. Ja mistähän ne lapset ruokailutottumuksensa oppivat? (*Tuleva terkkari heristää sormea*).

    Mutta siis asiaan! Ihana kaalilaatikko! Tänään olen menossa sairaalan ruokalaan syömään, ihan vain siksi että siellä on kaalilaatikkoa :) Ja oma kaalikin odottaa kaapissa!

    VastaaPoista
  3. On valitettavaa, että kasvisruokailua kohtaan on niin suuria ennakkoluuloja. Minulla eka vuosi vegaanina oli henkisesti aika raskas, sillä joka aterialla sain kuulla vinoilua ihan perheenjäsenistä lähtien. Hieman minua myös mietityttään miksi niin monet suoraan sanottuna suuttuvat, kun ilmoitan olevani vegaani. Ruuan valmistukseen ja matkaan perehtyneenä olen päivä päivältä vain varmempi, että veganismi on paras vaihtoehto eettisestä, ekologisesta ja terveellisestä perspektiivistä tarkasteltuna, eikä missään tapauksessa kallista. Selvästi kasvisruokatietoisuus on suomessa todella retuperällä ja minusta sitä voisi käsitellä enemmän peruskoulussa. Itse muistan lukiosta terveystiedonkirjan sivun alalaidasta pienen laatikon missä oli muutamalla sanalla selitetty vegetaristi, vegaani, lakto-ovovegetaristi yms.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toi on kyllä jännä ilmiö, että joissain ihmisissä jo pelkkä sana "vegaani" tai "kasvissyöjä" tuntuu aiheuttavan välittömän raivoreaktion, vaikka ei olisi edes otettu esille mitään aatemaailmaan tai eläinten oikeuksiin viittaavaakaan. Mutta ehkä tämä kertoo enemmän muista ihmisistä kuin kasvissyöjistä...

      Poista