maanantai 16. syyskuuta 2013

Puolukkapiirakka

Puolukkapiirakka

En sairasta keliakiaa, mutta olen huomannut, että gluteenijauhot ja valkoiset vehnäjauhot eivät aina tee yhteistyötä vatsani kanssa. Pienet annokset on ihan ok mutta jos syön muutaman päivän pelkästään seitania tai vaaleaa leipää vatsaani kiristää inhottavasti. Vatsaan voi kerätä ilmaa myös sokeri ja hiiva, joita on yleensä vehnäjauhoja sisältävissä ruuissa.

Olen pyrkinyt käyttämään leivonnassa jo pidemmän aikaan valkoisia vehnäjauhoja korvaavia tuotteita esimerkiksi luomu täysjyvävehnäjauhoja, tattarijauhoja (gluteeniton), spelttijauhoja tai ohrajauhoja. Nyt olen muutaman kerran kokeillut gluteenitonta jauhoseosta.

Gluteenittomista leivoksista on tullut kuohkeita, mutta maku on ehkä hieman perunajauhoinen. Lisäksi jauhoseoksen ainesosalistan kuusi E-koodia hieman mietitytti. Jatkossa käytän mielummin itsetehtyä jauhoseosta. Tähän piirakkaan käytin *puolet Semperin vaaleaa jauhoseosta ja puolet luontaisesti gluteenitonta tattarijauhoja.

Puolukkapiirakka

4 dl vehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta*
1½ dl ruokosokeria
1 tl vaniljasokeria
1 tl ruokasoodaa
2 rkl omenaviinietikkaa
½ dl juoksevaa margariinia
2½ dl kasvimaitoa

4 dl puolukoita

50 g margariinia
1 dl vehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta*
1 dl ruokosokeria

Sekoita kuivat aineet keskenään ja nesteet keskenään. Kaada nesteet kuivien aineiden joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Kaada taikina voideltuun piirakkavuokaan ja ripottele puolukat päälle. Nypi margariini, jauhoseos ja sokeri murutaikinaksi ja ripottele piirakan päälle. Paista 200 asteessa 30 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti