lauantai 4. toukokuuta 2013

Vegehampurilaiset

Vegehampurilainen

Monesti kuulen lannistavia sanoja, että vegaanisella ruokavaliollani ei ole mitään merkitystä. Onhan se totta, että oma panokseni on koko maailmaan mittakaassa häviävän pieni, mutta kun kyse on eettisestä ja moraalisesta valinnasta väite on aika absurdi. Tällä logiikalla orjuust olisi edelleen laillista, naiset eivät saisi äänestää ja homous olisi sairaus.

Toivon ettei kukaan kasvisyöjä tai vegaani anna tälläisten kommenttien lannistaa itseään, sillä oman panoksesi lisäksi toimit esimerkkinä muille. Sen lisäksi, että minä jätän syömättä 80 kg lihaa ja 190 litraa maitotuotteita vuodessa* olen päivittäin vuorovaikutuksessa muihin ihmisiin. Jos saan edes yhden ihmisen miettimään ruokavalintojaan, koen onnistuneeni.

Todellisuudessa olen vaikuttanut jo huomattavasti useampaan ihmiseen. Siskoni ei ennen tunnistanut suurinpiirtein parsakaalia kesäkurpitsasta mutta tekee nykyään jo hyvää vegeruokaa, kämppikseni kokeili kasvisruoka tammikuuta ja Pietarin huonekaverini on päättänyt pitää viikottain kasvisruokapäivän. Moni tuttuni on kertonut minun innostaneen heitä kokeilemaan vegeruokaa.

Tein toissapäivänä vegehampurilaisia jotka menivät asuntolalla kuin kuumille kiville ja sain tehdä niitä tänään uudestaan. Pihvitaikinan tein ulkomuistista, sillä en ole kirjoittanut aikaisempia reseptejä mihinkään ylös. Hampurilaisten väliin laitoin ananasta, tomaattia, kurkkua, punasipulia, salaattia ja itse tehtyä vegemajoneesia.

* lihan ja maidon kulutus suomessa lähde

Papupihvit

sipuli
porkkana
1 dl soijarouhetta
1 dl kasvislientä
1 prk mustapapuja (sopivan kuiva rakenne)
½ dl kurpitsansiemeniä
1-2 rkl soijajauhoja
tuoretta tilliä
tuoretta persiljaa
suolaa ja pippuria

Kiehauta kasvisliemi ja lisää siihen soijarouhe. Anna turvota kymmenen minuuttia. Kuori ja raasta porkkana. Pilko sipuli ja kuullota kuutioita hetki öljyssä. Valuta ja huuhtele pavut ja jauha ne soseeksi tehosekoittimessa. Paahda kurpitsansiemeniä kuivalla pannulla kunnes ensimmäiset alkavat paukkua. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja lisää soijajauhoja sen verran että seos on hieman kiinteytyy. Lisää hienonnettua tilliä ja persiljaa ja mausta suolalla ja pippurilla. Anna turvota noin puolituntia. Jaa taikina kahdeksaan osaan ja pyöritä palloiksi. Paina pallot pihveksi ja paista öljyssä muutama minuutti molemmilta puolin.

Vegaani majoneesi

1 dl maustamatonta soijamaitoa
3-4 dl auringonkukansiemenöljyä
1 rkl omenaviinietikkaa

1 rkl sitruunamehua
2 valkosipulinkynttä
2 rkl sinappi

Mitta soijamaito blenderiin. Aloita blendaaminen ja kaada öljyä sekaan ohuena nauhana. Lisää öljyä kunnes koostumus on sopivan paksua. Lisää lopuksi omenaviinietikka. Mausta esimerkiksi sitruunamehulla, valkosipulilla ja sinapilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti