keskiviikko 17. huhtikuuta 2013

Raw key lime pie

Raw key lime pie

Täytin tänään 22-vuotta. Päivä on ollut aivan täydellinen, vaikka pääsin vasta hetki sitten kotia. Lämpötila nousi ensimmäistä kertaa lähelle 20 astetta ja kadulla pystyi kävelemään ilman takkia. Koulussa oli minun lempiaineita: Fashion design, Fashion portfolio ja History of art ja koulun jälkeen suuntasin hiphop-tunnille.

Yllätyksekseni sain paljon ihania lahjoja. Tanssiryhmäläiset olivat kirjoittaneet isolle paperille kauniita viestejä ja saksalainen tyttö oli maalannut minusta kuvan. Sain  myös kukkia, vegaanista suklaata, käsikorun ja paidan. Paras lahja oli kumminkin siskoni youtubeen lataama video. En ole vieläkään lopettanut itkemistä.

Tänä vuonna tein itselleni syntymäpäiväkakuksi Key lime piiraan. Asuntolassa ei ole edelleenkään uunia, joten tein piiraasta raakaversion. Perinteistä piirasta en ole koskaan maistanut, joten makujen samankaltaisuudesta en voi antaa mitään arviota. Limen maku on kumminkin vahva ja resepti hyppäsi suoraan raw herkkujen kärkeen.

Raw key lime pie

1½ dl manteleita*
½ dl auringonkukansiemeniä*
1½ dl kuivattuja taateleita (laitoin myös aprikooseja)
1 rkl lucumaa (pärjäsin ilmankin)
1 rkl kookoshiutaleita
½ tl vaniljajauhetta
tai 1 tl vaniljasokeria

2 avokadoa
3 limen mehu
1 limen raastettu kuori (en laittanut koska ei ollut luomua)
3 rkl vaaleaasiirappia tai hunajaa
½ tl vaniljajauhetta
tai 1 tl vaniljasokeria
1 dl kookosmassaa
tai ½ dl kookosöljyä

*Olen huomannut, että liika siemenien ja pähkinöiden syöminen on ruuansulatukselle kovin raskasta. Moments -blogista sain vinkin, että mantelit, siemenet ja pähkinät kannattaa liottaa ennen käyttöä. Sopiva aika on kuulemma kahdeksan tuntia, jonka jälkeen ne voi kuivattaa kuivurissa. Toki kosteat pähkinät voi käyttää sellaisenaan tahnoihin ja piirakkapohjiin, mutta varo ettei pohja jää liian kosteaksi.

Aja mantelit, auringonkukansiemenet ja taatelit monitoimikoneessa muruksi. Lisää loput aineet ja pyöräytä vielä muutaman kerran. Painele taikina pieneen piirakka- tai kakkuvuokaan. Oma vuokani oli halkaisijaltaan 12½ cm mutta 15-20 cm on parempi. Siirrä kylmään jähmettymään.

Aja kaikki täytteen ainekset sileäksi massaksi ja kaada piirakkapohjan päälle. Anna jähmettyä jääkaapissa muutama tunti. Koristele kookoshiutaleilla ja manteleilla.

2 kommenttia:

  1. Hei hyvää syntymäpäivää! Minäkin täytän kohta samana verran, ensi kuussa :) Onko jo ikäloppu olo?

    Mullakin on key lime tehtävälistalla. Tuntuu että sanon kaikesta näin mutta se lista onkin kilometrin pituinen joten sinne mahtuu paljon!

    VastaaPoista
  2. Kiitos paljon ! Joo, kyllähän se niskaan kaadettu rekkalastillinen uutta vastuuta alkoi hei painaa. Onneksi venäjällä ollaan teinejä kolmekympppisiksi asti. :D

    Niimpä, lista pidentyy nopeampaa vauhtia kuin sitä kerkeää lyhentää. :D

    VastaaPoista