lauantai 27. huhtikuuta 2013

Kurpitsa-linssikeitto

Kurpitsa-linssikeitto

Ruokatottumukseni eroavat muiden vaihtareiden ruokavaliosta kuin yö ja päivä ja päivittäin keskustelu päätyy jotain kautta ruokaan. Tykkään puhua ruuasta ja haluan jakaa tietämystäni, mutta minusta on erittäin huolestuttavaa millainen käsitys muilla on terveellisestä ravinnosta.

Päivittäin joku ihmettelee miten voin syödä siemeniä, manteleita, pähkinöitä, avokadoa ja banaaneja kun ne ovat kaloripommeja! Tottakai itsekkin joskus uskoin tähän ja ostin sokeasti prosessoituja kevyt tuotteita, mutta perehtyminen ravintoon ja oma kokemus on osoittanut, että terveellinen ravinto ei ole kiinni kaloreista vaan ruuan laadusta.

Siemenet, mantelin ja pähkinät ovat luonnon omia vitamiini- ja kivennäis- ja hiveainevarastoja. Myös avokadot ja banaanit ovat vitamiinipommeja ja molemmat sisältävät paljon kaliumia joka on tärkää lihaksien ja maksan toiminnalle. Hyvien ravintoaineiden suhde kalorimäärään on suuri, joten elimistö voi hyvin ja loppu peleissä se osaa itse säännöstellä energiantarvetta eikä kalorien tarkkailulle ole tarvetta.

Täällä olen luopunut lähes kaikesta valmisruuasta ja käytän enää soija- tai mantelimaitoa, tofua ja välillä soijarouhetta. Kaikki prosessoidut elintarvikkeet ovat myös jääneet pois, koska en ymmärrä pakkauselosteita. Syön siemeniä, manteleita ja pähkinöitä päivittäin ja paljon vihanneksia, täysjyväviljoja ja tattaria eikä minun iho, kynnet ja hiukset ole koskaan olleet näin hyvässä kunnossa. Ulkoiset tekijät kertovat paljon terveydestä, joten uskon että voin myös sisältä hyvin.

Viikolla löysin lähikaupasta kurpitsaa sopiviksi paloiksi leikattuna, joten päätin kokeilla jo kauan himoitsemaani kurpitsakeittoa. Raakamämmin valmituksesta kaappiin oli jäänyt kuivattua appelssiinin kuorta, jonka päätin heittää sekaan. Appelssiinin vivahde sopi keittoon täydellisesti. Huonekaverini myös kehui keitto ja söikin sitä ison annoksen.

Kurpitsa-linssikeitto

sopiva pala kurpitsaa (kuorineen noin 800 g)
1 dl punaisia linssejä
2 dl kookoskermaa
muutama valkosipulinkynsi
kuivattua appelssiinin kuorta
pala inkivääriä hienonnettuna
2 rkl oliiviöljyä
1 tl currya
suolaa

paahdettuja kurpitsansiemeniä

Kuori ja pilko kurpitsa muutaman sentin kokoisiksi paloiksi. Kuumenna öljy kattilassa, lisää hienonnettu valkosipuli, appelssiinin kuori, inkivääri ja curry ja kuullota hetki. Lisää kurpitsakuutiot ja vettä niin että kurpitsat peittyvät. Keitää miedolla lämmöllä kymmenen minuuttia. Lisää linssit ja tarvittaessa vettä. Keitä toiset kymmenen minuuttia kunnes kurpitsapalat ovat pehmeitä ja linssit kypsiä. Lisää kookoskerma ja mausta suolalla. Tarjoile paahdettujen kurpitsansiementen kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti