sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Kung po -tofu

Kung po -tofua ja herneriisiä

Koska olen hyvin kiinnostunut ruokavaliosta ja urheilusta, monet olettavat, että seuraan päivittäin jotain diettiä. Olen saanut vastailla hassuihin kysymyksiin kuten voinko syödä perunaa tai saanko juoda mehua. Hei haloo, tottakai saan jos minua huvittaa! Sitä paitsi peruna ei ole epäterveellistä ja 100% tuoremehu kohtuudella nautittuna on ihan ok.

Ne kerrat, kun olen sattunut syömään nuudeleita tai juonut jotain keinotekoisesti makeutettua, ympärillä olijoilta on ensin tippunut leuka maahan ja perään on tullut saarna molempien epäterveellisyydestä. Tietenkin molemmat ovat elimistölle myrkkyä, mutta niin on ylenpalttinen stressaaminenkin.

Pyrin syömään terveellisesti: paljon kasviksia, proteiinipitoisia viljoja ja hyviä rasvoja, mutta mielestäni ehdoton ruokavalio enemmin merkki jostain syömishäiriöstä. Elimistö osaa pilkkoa myrkkyjä ja pärjää myös ravintoköyhemmällä ruualla mutta ongelmia tulee jos altistuminen on koko päiväistä.

Söin koko viime viikon ihan miten sattuu, mutta vegaanina on onneksi lähes mahdoton syödä super epäterveellisesti. Hedelmät itse tehdyllä kinuskikastikkeella on huomattavasti parempi vaihtoehto kuin karkit ja itse tehty focaccia auringonkukansiementahnalla lyö ihan maunkin puolesta valmiit sandwichit. Tänään teki mieli kiinalaista.

Kung po -tofu

1 chili
4 valkosipulinkynttä
pala tuoretta inkivääriä hienonnettuna
1 dl soijakastiketta
3 rk riisiviinietikkaa
2 dl kasvislientä (tai ananasmehua)
1 rkl muscovadosokeria
1 rkl vaaleaa seesamiöljyä
tai 1 tl tummaa seesamiöljyä
1 rkl perunajauhoja

400 g tofua
100 g cashew-pähkinöitä
muutama kevätsipuli
200 g vihanneksia esim. paprika, bambu, kesäkurpitsa
2 rkl oliiviöljyä

Pilko tofu puolitoistasenttisiksi kuutioiksi ja jätä kuutiot keittiöliinalle kuivumaan. Lohko sipuli ja kasvikset. Esivalmista kastike. Pilko chili ja poista siemenet. Hienonna chili ja valkosipuli ja sekoita kaikki ainekset keskenään.

Kuumenna pannu ja lisää tilkka öljyä. Lisää tofukuutiot ja paista kunnes tofu saa hieman väriä. Lisää pähkinät ja paahda niitä hetki. Lisää sipulit ja kääntele muutaman kerran. Lisää lopuksi kasvikset ja paista hetki. Kaada kastike pannulle ja anna kiehahtaa. Lisää tarvittaessa vettä.

Vinkki: Sipulia ja kasviksia ei ole tarkoitus käristää vaan ne saavat jäädä valmistusvaiheessa hieman rapsakoiksi. Lämmin kastike varmistaa jälkikypsymisen.

2 kommenttia:

  1. Minäkin saan kysymyksiä, että saanko syödä sitä ja tätä. Saatko syödä ranskalaisia, entä lihaa, entä leipää tai maitoa? Tietenkin saan`, saan ihan kaikkea! En vain halua tiettyjä asioita :D

    VastaaPoista
  2. Blogissani on sinulle haaste :)

    VastaaPoista