maanantai 18. maaliskuuta 2013

Vegaanin blinit

Vegaanin blinit

Весёлая масленица ! / Iloista laskiaista ! Viime viikolla täällä juhlittiin laskiaista. Laskiaista on juhlittu venäjällä jo pakana ajoista lähtien ja perinteisesti sitä juhlitaan koko viikko. Venäläisen perinteen mukaan laskiaisena otetaan kevät vastaan ja muistellaan samalla vainajia, lasketaan mäkeä ja syödään blinejä.

Perinteeseen kuuluu, että keskiviikkona anopit vierailevat vävyjensä luona ja maistelevat heidän tekemiään blinejä. Perjantaina sama homma tapahtuu toisin päin. Väliin jää `iso torstai`, jolloin kuuluu syödä blinejä niin että napa paukkuu tanssimista ja juomista unohtamatta.

Laskiaisviikkoon kuuluu myös paljon muita perinteitä muun muassa naimattomat naiset tekevät taikoja ja ennustuksia ja viikon viimeisenä päivänä talvelle annetaan kyytiä, kun heinästä valmistettu `talvi-ukko` poltetaan ja tuhkat ripotellaan pelloille. Sammuneen nuotion yli hypitään ja taas tanssitaan ja juodaan.

Suuresta juhlahumusta taisin jäädä viikon aikana paitsi mutta blinejä en unohtanut. Vegaaninen blini resepti löytyi Kissoja ja Kasvisruokaa blogista. Valitettavasti maustamatonta soijajogurttia en ole täältä vielä löytänyt, mutta Veganika -vegaanikauppa myy vegaanista smetanaa, joka sopii blineihin paremmin kuin hyvin. Lisukkeeksi samasta kaupasta löytyi myös merilevästä valmistettua `mätiä`.

Vegaanin blinit

2 dl tattarijauhoja
½ pss kuivahiivaa
2½ dl makeuttamatonta kasvimaitoa
1 dl maustamatonta soijajogurttia tai vegaanista smetanaa
1 rkl öljyä

1 dl olutta tai vichyä
½ tl suolaa

Sekoita jauho, kuivahiiva ja sokeri keskenään. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja lisää siihen oliiviöljy. Sekoita lämmin maito jauhoseokseen huolellisesti. Lisää soijajogurtti ja anna kohota vedottomassa paikassa 2-4h. Sekoita kohonneeseen taikinaan olut ja suola. Paista blinit öljytilkassa miedolla lämmöllä. Tarjoile smetanan, mädin ja sipulin kanssa.

Ps. Sain venäläisiltä perhetutuilta vinkin muutamasta vegaaniravintolasta. Yhden kasvisruoka ravintolan olinkin löytänyt omatoimisesti, mutta siitä lisää täältä.

2 kommenttia:

  1. Varmaan smetanaan tehdyt ovat paljon parempia kuin soijajogurttiin :D Sitä yrittää mukamas valita terveellisimmän vaihtoehdon mutta smetana käy kyllä kaikkeen aina paremmin :)!!!

    VastaaPoista
  2. Eihän vegaanina tarvitse noita kevyt tuotteita edes suosia kun ruokavalio ei muutenkaan sisällä `kovia rasvoja`. :)

    VastaaPoista