lauantai 30. maaliskuuta 2013

Raakamämmi ja Cashew-kerma

Raakamämmi

Pääsiäistä vietetään Venäjällä Juliaanisen kalenterin mukaan ja tänä vuonna pääsiäissunnuntai sijoittuu toukokuun ensimmäiselle viikolle. Tällä hetkella täällä vietetään suurta paastoa, joka alkoi laskiasisunnuntain jälkeisenä maanantaina. Paasto kestää seitsemän viikkoa ja sen aikana ei käytetä liha- ja maitotuotteita eikä kananmunia. Minäkin olen siis ihan sattumalta mukana venäläisessä perinteessä. :)

En oikein välitä pyhistä tai kristillisistä juhlista, mutta rakastan perinneruokia. Olen juuri se joka syö mämmiä, leipoo piparkakut alusta-asti itse, valmistaa vapuksi simaa, leipoo laskiaisena pullia ja rypyttää viikonloppusin karjalanpiirakoita. En koe kumminkaan minkäänlaista ristiriita duunata perinneruokia uusilla raaka-aineilla tai soveltaa niitä gluteenittomaan-, vegaaniseen- tai raakaruokavalioon.

Olen seurannut Puolitiessä -blogia jo yli vuoden päivät mutta silti Anni pääsee aina yllättämään. Tällä kertaa innostuin tattarista valmistetusta raw mämmistä. Annin ohjeessa oli myös idätettyä quinoaa mutta korvasin sen tattarilla kun en quinoaa löytänyt. Pomeranssia en myöskään löytänyt, joten käytin kuivattua appelssiinin kuorta, jota löysin leivontaosastolta. Kaakaokin on tällä kertaa ihan tavallista tummaa kaakaojauhetta.

Tattari pitäisi olla kaikista helpoin idättää mutta omat jyvät itivät hieman heikosti. Saatoin ehkä unohtaa tattarit hieman liian pitkäksi aikaa likoamaan, jolloin ne menettävät itämiskyvyn tai sitten jonkun asuntolalle hylkäämät jyvät olivat jo aikansa eläneet. Myös valo voi estää siemeniä itämästä, joten siirrä idätysastia pimeään.

Raakamämmi

3 dl kuivia tattarin jyviä
200 g kuivattuja luomuluumuja (+ 1 dl vettä liottamiseen)
1-2 rkl carob- ja/tai raakakaakaojauhetta
1 tl pomeranssin kuorta
½ tl suolaa ja kanelia
vettä tarpeen mukaan

Liota tattarin jyviä 10-20 minuuttia ja siirrä laakeaan kulhoon itämään vuorokaudeksi. Sekoittele välillä, jotta alimmat siemenet eivät homehdu. Mittaa luumut ja vesi kannelliseen lasipurkkiin ja jätä likoamaan vuorokaudeksi.

Blendaa ensin tattarin jyvät ja lisää loput aineet. Soseuta tahnaksi ja lisää tarvittaessa vettä. Blendaamiseen kannattaa varata hermoja sillä jyvät voivat olla erittäin kovaa tekoa. Heikkolaatuisemmalla blenderillä seos kannattaa blendata useammassa osassa.

Anna maustua muutama tunti jääkaapissa tai jos koostumus on kovin vetinen, kuivata mämmiä muutama tunti 40-asteisessa uunissa luukkua raollaan.

Cashew-kerma

1,25 dl Cashew-pähkinöitä
vettä
ripaus vaniljasokeria
ripaus laadukasta suolaa

Liota cashew-pähkinöitä yön yli. Kiireessa muutama tuntikin riittää. Kaada vesi pois ja blendaa pähkinät. Lisää mausteet ja loraus vettä. Blendaa vaahdoksi. Anna makujen tasaantua muutama tunti. Cashew-kermastakin saa yllättävän jämäkkää mutta itsellä lorahti vettä vähän liikaa.

Arvio: Ulkonäkö oli aika mämmimäinen tosin ei niin tumma. Maku muistutti yllättävän paljon mämmiä, muttei sinne päinkään. Mämmille tyypillistä happamuutta jäin kaipaamaan. Laittaisin ehkä hieman enemmän luumuja. Tattarin ansiosta erittäin proteiinipitoinen ja sopii välipalaksi. Cashew-kerma kruuna koko homman. Hyvää !

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti