perjantai 22. helmikuuta 2013

Minttu-suklaaleivokset

Minttu-suklaaleivokset

Tätä reseptiä onkin jo pyydelty useammasta suunnasta. Itse en ole kumminkaan reseptiä keksinyt vaan bongasin sen Chocochili -blogista. Leivokset olivat niin hyviä, että uskalsin piilottaa tähän postaukseen myös hieman asiaa.

Olen vähän huono puuttumaan yhteiskunnallisiin asioihin, mutta tähän `ruokaskandaaliin` haluaisin ottaa kantaa. Vegaanina mielipiteeni on, että jos eläin pitää tappaa tulisi se sitten syödä ihan kokonaan ja minua ei oikeasti kiinnosta onko lasagnen välissä nautaa vai hevosta.

Satuin juuri ennen hevoslasagne paljastusta kuuntelemaan Ylen puheelta Maria Petterssonin lähetyksen  ruokaväärennöksistä. Ruokaväärennökset ovat paljon enemmän arkipäivää kuin lihaskandaalin myötä voisi ymmärtää. En tiedä mikä kyseisen lasagnen tarina on mutta nauta ei ole vaihtunut hevoseksi todellakaan vahingossa.

Pelottavinta on, että ruokaväärennökset nousevat puheenaiheeksi aina hetkittäin, mutta pölyn laskeuduttua asia unohtuu ja ruokaa vaaditaan taas halvemmalla. Ruokaväärennösten päärikollinen on väärentäjät, mutta myös kuluttajien olisi aika katsoa peiliin. Ruoka ei ole halpaa eikä se tule terveellisessä ja turvallisessa muodossa sitä koskaan olemaan.

Ostin nyt ensimmäistä kertaa luomu jauhoja ja sokeria. Luomu ei ole mikään pyhä lehmä,  mutta tällä hetkellä luotettavin sertifikaatti ruuan laadusta. Varsinkin kun omavaraistalous on useimmille aika absurdi ajatus ja suomalainen ruoka on enää harvoin suomalaista, kuten Pauliina Siniauerin kuukauden mittainen kokeilu paljastaa.

Suosittelen muuten lukemaan Maija Aaltosen kolumnin Hevosen lihaa lautasella - entä sitten? ja Elina Hirvosen Apua, lihassani on eläin.

Minttu-suklaaleivokset

4 dl luomu vehnäjauhoja
3½ dl luomu ruokosokeria
1½ dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
1½ tl vaniljasokeria
2,4 dl vettä
2,4 dl öljyä

115 g maidotonta margariinia
5 dl tomusokeria
muutama tippa piparminttuaromia
3-4 rkl vettä

180 g maidotonta tummaa suklaata
85 g maidotonta margariinia

Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita öljy ja vesi keskenään ja vaivaa tasaisesti kuivien aineiden joukkoon. Kaada leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (30 x 25 cm) ja paista 175 asteessa 25 minuuttia.

Valmista minttukreemi, sillä aikaa kun pohja jäähtyy. Notkista margariini vatkaimella. Lisää loput aineet ja vatkaa kuohkeaksi. Levitä kreemi jäähtyneen pohjan päälle. Siirrä kylmään kunnes kreemi on jähmettynyt.

Vinkki: Kreemi voi jäädä margariinin takia hieman keltaiseksi, mutta muutamalla tipalla sinistä elintarvikeväriä kreemistä saa mintunvihreän.

Sulata margariini ja suklaa mikrossa. Kaada jähmettyneen kreemin päälle ja levitä tasaisesti. Siirrä kylmään kunnnes kuorrute on jähmettynyt. Leikkaa paloiksi terävällä veitsellä.

4 kommenttia:

  1. Hei,

    onko elintarvikevärit yleensä vegaanisia? Sori jos tää on jotenkin tyhmä kysymys & tulee vielä tälleen vanhaan postaukseen. Mä oon vielä aika tuore vegaani :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Punainen väri on yleensä epävegaaninen, minkä takia monet punaiset tai oranssit juomat ovat epävegaanisia. Minä käytän Wiltonin pastavärejä, jotka ovat punaista väriä myöten vegaanisia. Kamomillan konditorio on listannut varmasti vegaaniset koristelutuotteet. :) http://www.kamomillankonditoria.com/p/elainystavalliset-koristelutuotteet.html

      Poista
  2. Jee, kiitti vastauksesta. Tällanen mielikuva mulla olikin, että punainen tarkoittaa yleensä no-no. Mutta hyvä tietää että sitäkin löytyy vegaanisena.

    VastaaPoista