sunnuntai 2. syyskuuta 2012

Raaka suklaakakku

Raaka suklaakakku

Kaikkea perus juttua on tullut jo leivottua, joten olen alkanut kiinnostumaan raakakakuista. Raakakarkkeja on helppo tehdä pähkinöistä ja taateleista, mutta kakkujen raaka-aineet ovat jo hieman kummallisempia. Raaka-aineita ei kannata kumminkaan säikähtää vaan niitä voi ostaa pikku hiljaa ja niitä voi tarvittaessa korvata/soveltaa/jättää pois.

Psyllium antaa taikinalle sitkon, mutta hätätapauksessa pohja pysyy kasassa ilmankin. Kookosöljy ja kaakaovoi ovat aika oleellisia, sillä ne jähmettävät täytteen. Agave ja lucuma ovat sokeria terveellisempiä makeuttajia ja ne antavat oman täyteläisen maun. Ne voi korvata muilla makeuttajilla, mutta kannatan niiden hankkimista, jos suunnittelee leipovansa raakaherkkuja useammin. Samoin carob, joka on niin sanottu suklaan ja kaakaon korvike.

Raakaruuan idea on, ettei raaka-aineita kuumenneta yli 40 asteen. Useimmat markettien elintarvikkeista (esim. tumma kaakaojauhe) käyvät läpi kuumennus prosessin, joten täydellisiin raakaherkkuihin raaka-aineet joutuu ostamaan ekokaupoista. Kukaan ei kumminkaan kiellä käyttämästä omissa kokeiluissa niin sanottuja tavis elintarvikkeita.

 Ps. Alkuperäinen resepti on Lempeä elämä-blogin Jutalta.

Raaka suklaakakku

3 dl rusinoita
3 dl mantelijauhoa
3 tl psyllium-kuitua
2 tl suola
1 rkl kanelia
2 tl kookosöljyä

4 pienen appelsiinin mehu
10 tuoretta taatelia (tai kuivattuja liotettuina)
2 dl raakaa kaakaojauhetta
2 tl vaniljaa
1 rkl avave-siirappia
1 dl kookosöljyä
5 rkl kaakaovoita raastettuna ja sulatettuna
2 rkl lucumaa
2 rkl carob-jauhetta
1 tl kanelia
ripaus suolaa

Aja rusinat ja mantelijauho massaksi monitoimikoneessa tai blenderissä. Lisää suola, kaneli ja psyllium-kuitu. Kun taikinan pysyy koossa, sivele pintaan kookosöljy ja painele halkaisijaltaan 20 cm vuokaan.

Purista hedelmistä mehut ja aja sileäksi hilloksi taateleiden kanssa. Lisää loput ainekset ja blendaa sileäksi mousseksi. Anna jähmettyä vähintään muutama tunti tai mieluiten seuraavaan päivään.

Vinkki: Jos käytät luomu appelssiineja, raasta täytteen joukkoon myös kuori.

7 kommenttia:

  1. Vaikka netissä ei oikein voi mitään omistaakaan, olisi silti kohtealiasta mainita, jos resepti on selvästi varioitu jonkun toisen luomuksen pohjalta. :)

    Jutta Ruonansuun raw sacher löytyy täältä:
    http://ellit.fi/liikunta-ja-terveys/ravinto-ja-laihdutus/lempea-elama-sacherkakku-rawfood-versiona

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tavallaan kyllä kaikki reseptit on varioitu jonkun toisen luomuksen pohjalta, ja kopioituja JOSTAKIN.On vaikeaa, jos ei aivan mahdotonta, keksiä jotakin, mitä kukaan ei olisi ikinä jo keksinyt/kokeillut ja oot oikeassa siinä, ettei netissä siis ei missään muuallakaan voi oikein mitään omistaa. Jos joskus jaksan laittaa "omia" kopioituja reseptejä nettiin, on kyllä aivan sama, mainitaanko nimeäni, vai ei. Kaikki hyvä jakoon vaan ! T.Matilda

      Poista
  2. kyllä, nappasin ohjeen sinulta. minulla on tapana aina ilmoittaa ohjeen alkuperä mutta tässä olen tainnut sen unohtaa. kiva että tulit huomauttamaan. :)

    VastaaPoista
  3. Olen raakaruoissa aloittelija, ja päädyin testaamaan tätä. Appelsiini tekee kivaa raikkautta muuten raskaaseen suklaaseen, seuraavalla kerralla täytyy koittaa laittaa sitä vielä enemmän. Pohja oli oikein hyvää ja sopisi varmaan muihinkin raakakakkuihin.

    VastaaPoista
  4. kiva kuulla että sain jaettua reseptiä eteäpäin. itse olen sellainen suklaahirmu että jättäisin appelssiinin jopa vähemmälle mutta nämähän on makuasioita. :)

    VastaaPoista
  5. Slurps, mikä resepti!

    Resepteihin ei ole tekijänoikeuksia, joskin kohteliasta on viitata alkuperäiseen. Toisaalta variointi tekee siitä oman :) Mielestäni on sen sijaan törkeää, jos kirjassa julkaistaan jonkun bloggaajan resepti omissa nimissä. Tätäkin on tapahtunut.

    VastaaPoista
  6. Resepteihinkin pätee tekijänoikeuslaki ja plagiointilaki, mutta kuten deem mainitsi, niin reseptin variointi tekee siitä oman reseptin. Jos on suora kopio jostain reseptistä, niin silloin lähde pitäisi mainita ja alkuperäiseltä kysyä lupa reseptin julkaisemiseen. Kohteliasta on tietenkin varioidusta reseptistä mainita alkuperäinen resepti ja sen tekijä, mutta se ei ole pakollista. Joistakin resepteistä on vaikea sanoa ovatko ne plagiointeja, koska jotkut reseptit ovat vuosien aikana hioutuneet siihen, että raaka-aineissa se optimaalinen määrä on juuri tietty useammassakin samanlaisessa reseptissä. Varsinkin, jos raaka-aineita on vähän. Kuka muuten omistaa alkuperäisen sokerikakun pohjan reseptin (1 kuppi munia, 1 kuppi sokeria, 1 kuppi jauhoja)? ;)

    VastaaPoista