maanantai 10. syyskuuta 2012

Pinaattikeitto

Pinaattikeitto

Vegaanin suurin päänvaiva on, että kun joku on tottuttu tekemään jollain tavalla, sitä ei voida missään tapauksessa tehdä toisin. Puhun nyt lähinnä ruuasta ja juuri kouluruuasta. Monet kasvispöperöt olisi helppo muuttaa vegaanisiksi ilman että kukaan edes huomaisi, mutta muutoksen läpi saaminen on lähes mahdotonta, sillä vastassa on yleinen mielipide ja suuri yritys.

Koulullani toimii kaksi Amican lounasravintolaa. Molemmat tarjoilevat päivittäin kasvisruokaa, mutta ainoastaan kolmasosa kasvisruuista on maidottomia. Päivittäin tarjoillaan myös maidotonta ja gluteenitonta ruokaa, mutta se sisältää usein lihaa.

Otin kesällä koulumme ravintoloihin yhteyttä ja kyselin mahdollisuutta vegaaniseen lounaaseen. Vastaus oli pitkälti sama mitä odotinkin: teemme parhaamme, mutta kaikkeen emme voi vaikuttaa. Ymmärrän, että ravintoloitsijoiden kädet ovat pitkälti sidotut sillä kyseessä on iso ketju ja ruokalistat suunnitellaan toisaalla.

Joitain positiivisia muutoksia syksy oli kumminkin tuonut tullessaan: ruokalistoille oli ilmestynyt luomu tofua ja leipäpöydästä löytyi levitteiden ohella ainakin perjantaina maapähkinävoita. Kahden ravintolan ansiosta vegaanista lounasta saa 3-4 kertaa viikossa ja lounasravintola Paja on tarvittaessa tarjonnut pääruuan tilalle lihatonta voileipää salaattipöydän lisäksi.

Pinaattikeitto (3 annosta)

3 rkl öljyä
1-2 sipulia
5 rkl suurustamiseen sopivia jauhoja (esim. tattari)
1 l kasvimaitoa
300 g pakatepinaattia
suolaa, sokeria, valkopippuria, muskottipähkinää

lisäksi esimerkiksi murennettua savutofua

Pilko sipulit ja kuullota niitä öljyssä kattilassa. Lisää jauhot ja sekoita. Kaada joukkoon puolet maidosta ja hämmennä koko ajan. Lisää pakastepinaatit ja loppu maito. Kiehauta ja keitä muutama minuutti. Mausta suolalla, valkopippurilla ja muskottipähkinällä. Lisää vielä ripaus sokeria.

3 kommenttia:

  1. Täälläkin Amica ruokkii opiskelijoita, ja ilahduin kuullessani heidän ottaneen joitain luomuraaka-aineita käyttöön. Siitäkin huolimatta vegaaniruoan taso on hyvin heikko ja nekin sisältävät usein gluteenia. Vegaanisen ja gluteenittoman ruoan tarjoaminen tuskin olisi oikeasti edes vaivaksi.

    Mutta ah, pinaattikeitto on yksi lemppareitani! Täytyykin tehdä sitä taas joku päivä, vaihtelun vuoksi tällä sinun ohjeellasi :) Tosin pinaatin sijaan taidan käyttää nokkosta, jota olen säilönyt talven varalle.

    VastaaPoista
  2. Tattis reseptistä. Näin tuli pinaattikeittoneitsyys menetettyä. Eri kasvimaidot antaa kivasti mahdollisuuden tehä vähärasvasen tai karppiversion tai jotain siltä väliltä. Karppiversioon onki helppo lisätä perinteisesti kananmunia. Jos siis niitä käyttää :P

    VastaaPoista