keskiviikko 5. syyskuuta 2012

Mutakakku (munaton, maidoton)

Mutakakku

Kotikeittiööni on kesän aikana tullut pienimuotoisia muutoksia. Lämmittelin ideaa koko kesän, mutta nyt päätin, että syksystä eteenpäin olen kotona ravintopuolelta vegaani. Eli myös kala, kananmunat, liivatteet, hunaja ja muut eläinperäiset elintarvikkeet poistuvat keittiöstäni. Kodin ulkopuolella joudun ehkä tekemään vielä pieniä myönnytyksiä, mutta katsotaan ensin miten syksy lähtee liikkeelle.

Mutta ei sääntöjä ilman poikkeuksia. Leivon edelleen tutuille ja tuntemattomille kakkuja ristiäisin, lakkiaisiin ja muihin juhliin enkä voi aina vaikuttaa kakun sisältöön, mutta pyrin tekemään parhaani. (Edellisissä juhlissa kukaan ei edes huomannut tavallisen ja vegaanisen kakun eroa.) Blogiin yritän julkaista reseptit niin, että ne ovat vegaanisia tai helppo muokata sellaisiksi.

Toinen uudistus koskee myös elintarvikkeita. Suunnittelin, että pyrin luopumaan leivonnassa teollisesti tuhotuista elintarvikkeista eli valkoisista vehnäjauhoista ja valkoisesta sokerista. Kaupoista löytyy paljon erillaisia jauhoja joilla voi korvata vehnäjauhot kokonaan tai osittain ja valkoisen sokerin voi korvata suoraan tummalla sokerilla.

Valkoiset vehnäjauhot ja sokeri ovat tottakai halvempia, mutta en näe mitään syytä maksaa tuotteista, joissa kaikki arvokkaimmat ravintoaineet on kynitty pois. Uskon, että kasvava ylipaino-ongelma johtuu osittain juuri teollisesti käsitellyistä elintarikkeista. Vatsa täyttyy, mutta keho huutaa vitamiineja ja hivenaineita ja saa meidät syömään enemmän.

Mutta.. jotta homma ei mene liian vakavaksi leivoin kämppiksen läksiäisiin suklaakakun. Kunnia reseptistä kuuluu Puolitiessä -blogin Annille.

Mutakakku (munaton, maidoton)

3 dl spelttijauhoja
2 dl ruokosokeria
1 dl tummaa kaakaojauhetta
½ tl suolaa
1 tl soodaa
1 tl vaniljasokeria
1 1/4 dl öljyä
2 1/4 dl kahvia (tai kasvimaitoa)
2 rkl omenaviinietikkaa
(100 g rouhittua maidotonta suklaata)

Sekoita keskenään kuivat aineet ja rouhittu suklaa. Sekoita toisessa kulhossa kahvi ja öljy. Lisää nesteet kuivien aineiden joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi omenaviinietikka ja sekoita hyvin. Kaada taikina halkaisijaltaan 20 cm vuokaan ja paista 190 asteessa 20 minuuttia.

Vinkki: Tein kakun vähän isompaan vuokaan 1½ kertaisena ja pidensin paisto aikaa 10 minuuttia.

21 kommenttia:

  1. Kakku onnistui todella hyvin myös gluteenittomana! Mikä on omenaviinietikan idea taikinassa? Korvaako se jotenkin kananmunan puuttumista? En ole törmännyt siihen aiemmin makeassa leivonnassa. :)

    VastaaPoista
  2. Hienoa, mitä jauhoja käytit? :) olen ymmärtänyt että leivinjauheen ja omenaviinietikan yhdistelmä nostattaa taikinaa ja tekee siitä kuohkeamman.

    VastaaPoista
  3. Ohjeessa ei kuitenkaan ole leivinjauhetta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ohjeessa on käytetty soodaa joten leivinjauheelle ei ole tarvetta.

      Poista
  4. Soodaa ja etikkaa kun käytetään, niiden kesken tapahtuu yksinkertainen kemiallinen reaktio, jossa syntyy kaasua, mikä kohottaa kakun. Toisessa ohjeessa olen tätä kokeillut, onnistui hyvin ja jännä sihinä ja kihinä kävi niin pitkään kuin reaktio kesti :D Voisin tätäkin ohjetta kokeilla nyt kun luotan soodaan ja etikkaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo suosittelen, sillä tämä ohje on toiminut hyvin. Pidemmällä paistoajalla ohjeella saa myös mehevän täytekakkupohjan.

      Poista
    2. Mitä öljyä käytätte?

      Poista
    3. Käytän ihan tavallista rypsiöljyä.

      Poista
    4. Kiitos ohjeesta! ihana pystyä tarjoamaan allergikollekin mutakakkua :)

      Poista
  5. Eikö 1 dl kaakaojauhetta oo vähän liikaa näin pieneen taikinaan? Kaikissa muissa ohjeissa on max. 0,5 dl ja nekin on ollut tosi suklaan makuisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällä ohjeella oon tehnyt mutakakun monesti ja omaan makuun sopiva. Tykkään tosi todella suklaisesta. :)

      Poista
  6. Allergikoille jos meinaatte tarjota, niin huomatkaa että lähes kaikki markettien suklaat sisältävät vehnää ja maitoa. Luontaistuotekaupoista taas olen löytänyt ihania raakasuklaita, joissa ei ole kumpaakaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä Pandan ja Brunbergin tummat suklaat ainakin ovat maidottomia, eikä ainakaan Pandassa ole vehnääkään. :)

      Poista
    2. Kyllä Pandan ja Brunbergin tummat suklaat ainakin ovat maidottomia, eikä ainakaan Pandassa ole vehnääkään. :)

      Poista
    3. Hei kiitos Raili huomautuksesta. Tosiaan esimerkiksi Fazerin tumma suklaa sisältää maitoa/maitovoita, joten ei sovi maidottomaan ruokavalioon. Itse käytän Pandan ja Brunbergin tummaa suklaata. Vehnään en ole suklaassa törmännyt, mutta voi olla etten ole vain ajatellus, sillä itsellä ei ole vehnäyliherkkyyttä tai keliakiaa.

      Poista
  7. Maistuuko etikka kakussa? Yhtään? Itse harvemmin siedän maun puolesta mitään etikkaista niin tämä vähän mietityttää.. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, etikka maistuu taikinassa, mutta ei lopullisessa kakussa. :)

      Poista
  8. Tuli hyvää kakkua! Kiitos ohjeesta

    VastaaPoista
  9. Paistoin 15 min ja kakku oli läpikypsää (irtopohjavuoka halkaisija 21 cm). Mahtaa olla melkoista näkkileipää jos 20 paistat. Tietääkseni mutakakun tulisi olla raaka keskeltä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uuneissa on eroja - kuten meidän ihmisten vuorovaikutustaidoissakin.

      Poista
  10. Toimisikohan spelttijauhojen tilalla riisijauho tai riisijauho-perunajauho (50/50)? Kumpi paremmin? Olisikohan jauhojen määrä silti sama kuin ohjeessa?

    VastaaPoista