tiistai 21. elokuuta 2012

Hamppukeksit

Hamppukeksit

Tampereen vierailulla sain vihdoin ostettua hampunsiemeniä. Vaikka hamppu on erittäin suosittu raaka-aine vegaani ja raakaruoka keittiöissä, sen maine on edelleen hieman kyseenalainen, eikä sitä ole hyväksytty tavallisten kauppojen hyllyille. Tällä hetkellä hampputuotteita löytää muun muassa erilaisista eko- ja vegaanikaupoista.

Hamppu on yksi ravintorikkaimmista ja monipuolisimmista kasveista. Se sisältää lukuisia ravintoaineita mm. proteiinia, omega 3 ja 6 rasvahappoja, rautaa ja kalsiumia ja sen käyttömahdollisuudet ovat rajattomat. Valitettavasti hamppureseptien etsimistä vaikeuttaa se, että suurin osa hakutuloksista koskee marihuanaa, mutta hyviä reseptejä löytyy ainakin Vegaaniliiton sivuilta.

Kokonaisissa siemenissä on parhaiten kaikki ravintoaineet tallella ja niitä voi syödä sellaisenaan tai käyttää leivonnassa tai ruuanlaitossa. Hampunsiemmeniä voi myös jauhaa ja jatkojalostaa levitteeksi ja maidoksi. Maitoa voi käyttää sellaisenaan tai siitä voi valmistaa esimerkiksi jogurttia tai hefua (hampputofu). Myös hampun lehtiä voi syödä ja lisätä esimerkiksi salaatteihin.

Tämäkin ohje on Vegaaniliiton sivuilta. Keksien rakenne on aivan täydellinen ja hampunsiemenet rouskuvat kivasti suussa. Kaakao maistuu sopivasti ja paahdetut hampunsiemenet antavat kekseille popcornimaisen vivahteen.

Hamppukeksit (16 kpl)

½ dl hampunsiemeniä
2½ dl jauhoja
3/4 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 rkl kaakaojauhoa
50 g margariinia
½ dl vettä

Paahda hampunsiemeniä kuivalla pannulla. Sekoita keskenään kuivat aineet ja hampunsiemenet. Lisää sula margariini ja vesi ja vaivaa tasaiseksi. Pyöritä taikinasta hieman golfpalloa pienempiä pyöryköitä. Paina pyörykät littaniksi haarukalla. Paista 200 asteessa 10-15 minuuttia.

Vinkki: Tavalliset vehnäjauhot voi korvata esimerkiksi täysjyvävehnä-, ohra-, tattari- tai spelttijauhoilla.

6 kommenttia:

  1. Meilläkin nähdään välillä hieman epäuskoisia ilmeitä vierailla, jos hamppua on jossain muodossa tarjolla.
    Varmasti hauskan raksahtelevaiset keksit.

    VastaaPoista
  2. Haaveilin jo kasvattavani oman hampun (siis sellasen laillisen). Siinä vasta vierailla olisikin ihmettelemistä. :)

    VastaaPoista
  3. Hihii, minä taas ajattelin, että josko kasvattaisin vertailun vuoksi hampun eri lajikkeita. Noita siemeniä kun on kertynyt eri lähteistä.

    VastaaPoista
  4. Kiitos, reseptisi toimi hyvin myös gluteenittomista jauhoista ja maistui tolkuttomän hyvin (muna, maito, vehnä) allergisille lapsille. Gluteenittomia jauhoja tarvittiin vain 2dl.

    VastaaPoista
  5. Kiitos vinkistä. Käytitkö jotain tiettyä gluteenitonta jauhoseosta? Miksi jauhoja tarvitsee vähemmän? Mietin itse, voisiko keksi tehdä esimerkiksi tattarijauhoista.

    VastaaPoista
  6. Tein Schärin mix-B:stä (koska sitä oli tällä kertaa kaapissa, vaikka oikeasti tuo on tarkoitettu vaaleiden leipien valmistukseen). Ilmeisesti näissä gluteenittomissa jauhoseoksissa on maissi- tai perunatärkkelystä, mitkä imee nesteitä. (Tai joku viisaampi saa vastata miksi, mutta gluteenittomiin versioihin yleisesti menee vaan hiukan vähemmän jauhoja, ettei tule kuivaa). Toinen erä tänään tulossa. Aion kokeilla kohta taikinan painamista pieniin piparimuotteihin - eli paksuja perhosia ;)

    VastaaPoista