maanantai 11. kesäkuuta 2012

Raparperipiirakka

Raparperipiirakka

Oli mukavaa tulla perjantaina töistä kotiin, kun rappukäytävässä odotti ämpärillinen raparpereja "saa ottaa" -lapulla. Otin muutaman ison raparperin talteen, vaikka tiesin etten kerkeä leipomaan viikonlopun aikana. Eipä raparperit miksikään mene muutamassa päivässä, joten leivoin raparperipiirakkaa tänään.

Tein ensimmäistä kertaa vegaanista piirakkaa makealla täytteellä. Soijajogurtti jähmettyy hieman uunissa, joten suolaisissa piirakoissa en ole lisännyt jogurttiin mitään. Makeaan piirakkaan täytettä tuli sen verran enemmän, että lisäsin täytteeseen perunajuhoja ja tietenkin maun vuoksi sokeria.

Raparperipiirakka (vegaani)

150 g maidotonta margariinia
4 dl vehnäjauhoja
½ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
½ dl maustamatonta soijajogurttia

3 isoa raparperia
4½ dl maustamatonta soijajogurttia
1½ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 rkl perunajauhoja

Sekoita sokeri ja vaniljasokeri jauhoihin ja nypi margariinin sekaan. Lisää soijajogurtti ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Painele taikina piirakkavuokaan ja siirrä esipaistumaan 200 asteiseen uuniin. Esipaista pohjaa sen aikaa kun teet täytteen (noin 10-15 minuuttia).

Kuori pestyt raparperit ja pilko ne 1-2 cm paloiksi. Sekoita soijajogurtin joukkoon sokeri, vaniljasokeri ja perunajauhot. Levitä raparperit pohjan päälle ja kaada päälle täyte. Paista 200 asteessa 15 minuuttia. Laske lämpötila 175 asteeseen ja paista vielä 10 minuuttia. Jäähdytä piirakka ja anna makujen tasaantua mieluiten yön yli.

Vinkki: Olen ymmärtänyt, että tuo lämpötilan laskeminen paiston yhteydessä vähentää täytteen halkeilua eli vain esteettinen seikka.

2 kommenttia:

  1. Soijajugurtti on mahottoman monipuolinen vegekeittiön aines!
    Tosiaankin minun piirakantäytteeni halkeilee, kun en koskaan viitsi lämpötilaa laskea. Olen ollut aika skeptinen sen suhteen, mutta näyttääpä vaan toimivan.

    VastaaPoista
  2. Niimpä ! Olen syönyt viimeiset viikot erillaisia piirakoita, koska vegepiirakka on vain niin helppo; ei tarvitse sekoitella erikseen munia, kermaa ja tuorejuustoa ! Eipä tuolla halkeilulla ole niin väliä, kun piirakat menevät niin hyvin muutenkin kaupaksi. :)

    VastaaPoista