torstai 10. toukokuuta 2012

Vaahtokarkkimassa


Tein ensimmäisen kerran vaahtokarkkimassaa jo viime kesänä, mutten koskaan joutanut julkaisemaan reseptiä. Silloin kuorrutin vaahtokarkkimassalla siskontytön ristiäiskakun mutta tällä kertaa tein massaa samaisen prinsessan 1-vuotissyntymäpäiväkakkuun. Juhlat ovat vasta lauantaina, mutta massan voi tehdä valmiiksi jo kuorruttamista edeltävänä päivänä.

Kakkuja on tulossa kaksi; toisesta tulee vegaani ja toisesta tavallinen. Syntymäpäivien teema on värit ja sateenkaari, joten kakkujen väliin tein sateenkaaren sokerimassasta. Pilviksi ajattelin pilkkoa ylijääneitä vaahtokarkkeja nimittäin valmiit minivaahtokarkit maksavat mansikoita.

Kakun väliin suunnittelin kinuski-vadelmatäytteen, sillä kinuskin voi helposti tehdä itse myös vegaanisena. Kuorrutan molemmat kakut vaahtokarkkimassalla, vaikka se ei olekkaan liivatteen takia vegaanista. Massan voi tehdä myös vegaanisista vaahtokarkeista tai kakun voi kuorruttaa marsipaanilla tai vaahtokarkinmakuisella kaulintamassalla, jota myydään ainakin Prismassa.

Vaahtokarkkimassa

300 g vaahtokarkkeja
350-500 g tomusokeria
2 rkl vettä
(pastaväriä)

Siivilöi noin 4 dl tomusokeria kulhoon. Öljyä mikron kestävä kulho ja laita vaahtokarkit ja vesi siihen. Sulata vaahtokarkkeja 30 sekunnin välein sekoittaen, kunnes massa on tasaista (yht. noin 2 min). Tässä vaiheessa massan voi värjätä elintarvikeväreillä. En värjännyt massaa, koska käytin suoraan vaaleanpunaisia vaahtokarkkeja.

Kaada massa siivilöidyn tomusokerin päälle. Pyörittele ja vaivaa massaa kunnes se ei enää tartu käsiin ja kulhon reunoihin. Lisää loppu tomusokeri vaivauksen yhteydessä. Tomusokerin menekki on tapauskohtaista. Itselläni yhteen annokseen kului noin 3/4 pakettia tomusokeria. Varo ettei massasta tule liian kovaa ja sitkeää. Sopiva massa on pehmeä ja lähtee hieman valumaan kämmeneltä, mutta sen verran kiinteää, että kauliminen onnistuu.

Kauli massa ja nosta kakun päälle. Leikkaa ylimenevä osa pois. Jos teet massan edellisenä päivänä, kääri se yöksi kelmuun. Ohje on mitoitettu reilusti yhdelle kakulle, sillä kakku on helpompi kuorruttaa kun massaa on ylimääräistä. Kuorrutan kaksi kakkua (⌀ 20 cm ja 24 cm), joten tein ohjeen 1½ kertaisesti.

2 kommenttia:

  1. Kiitos ohjeesta <3 tätä on pakko kokeilla :)
    taidampas tutkailla enempikin ihanaa Blogiasi :)

    VastaaPoista