torstai 3. toukokuuta 2012

Croisantit

Croisantit

Olin suunnitellut viettäväni vapun yksin kotona, mutta siskoni avokki sai minut ylipuhuttua synttäreilleen Lappeenrantaan. Vappuaatto meni rauhallisesti siskon luona. Joni leipoi itse tarjottavat ja sain lyhyen oppimäärän croisanttien valmistuksesta.

Vaikka voitaikinan teko vie aikaa ei croisanttien valmistus ole loppupeleissä kovin vaikeaa. Tärkeintä on huomioida, että voi ja taikina ovat sopivan lämpöisiä. Liian lämpimässä voi imeytyy taikinaan kun taas liian kylmänä kauliminen ei onnistu.

Joni teki minua varten croisantit leivontamargariinista ja kauramaidosta ja ne onnistuivat hyvin. Itseasiassa margariinin käyttö voi olla hieman helpompaa, sillä sen kauliminen onnistuu kylmänäkin. Tosin margariini pehmenee voita nopeammin eli leipominen ei ole hellepäivän hommaa. Jos on mahdollista, taikina kannattaa kaulia kylmän pinnan esimerkiksi kivitason päällä ja siirtää viileään aina työvaiheiden välissä.

Alkuperäisessä reseptissä ainemäärät ovat kuppeina ja puntina ja mitat tuumina, mutta pyöristin ne desilitroiksi, grammoiksi ja senteiksi.

Croisantit (24-30 kpl) 

3 rkl jauhoja
350 g margariinia
9½ dl jauhoja
2 tl suolaa
2 rkl sokeria
40 g hiivaa
½ dl kädenlämpöistä vettä
3½-4½ dl kädenlämpöistä kasvimaitoa

1 muna
1 rkl vettä

Ripottele 3 rkl jauhoja margariinin päälle ja sekoita keskenään. Muotoile margariinista neliö, jonka sivun pituus on noin 15 cm, foliopalan päälle. Taittele folion reunat voin päälle ja siirrä jääkaappiin jähmettymään 2-3 tunniksi.

Sekoita keskenään puolet jauhoista, suola ja sokeri. Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää se ja maito jauhojen sekaan. Sekoita huolellisesti. Lisää loput jauhot vähän kerrallaan ja alusta taikina. Oikeanlainen taikina on pehmeää muttei tahmeaa. Päällystä taikinakulho kelmulla ja siirrä jääkaappiin vähintään tunniksi.

Tarkista, että voi ja taikina ovat saman lämpöisiä (mieluiten 23 astetta). Painele taikina jauhoitetulle pöydälle noin 20x20 cm kokoiseksi neliöksi. Aseta margariini neliö vinosti taikinan päälle ja käännä taikinan kulmat margariinin päälle. Painele sivut tiiviisti yhteen.

Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi (noin 20x40 cm). Taittele taikina kolmeen osaan ja kauli uudestaan suorakaiteeksi. Tällä kertaa taita sivut keskelle ja taita taikina vielä kaksinkerroin niin että taikinassa on 4 kerrosta. Käärin taikina leivinliinan sisään, joka on kastettu kylmään veteen ja rutistettu kuivaksi. Siirrä taikina jääkaappiin lepäämään muutamaksi tunniksi.

Nosta taikina jauhoitetulla pöydälle ja kauli suorakaiteeksi ja taittele kolmeen osaan. Kostuta liina uudelleen ja kääri taikina siihen. Laita taikina muovipussiin ja siirrä jääkaappiin lepäämään 4-6 tunniksi tai yön yli.

Jaa taikina kahteen osaan. Levitä työpöydälle jauhoja ja kauli taikina kahdeksi 25x50 cm kokoiseksi suorakaiteeksi. Taikinan tulisin olla noin 5 mm paksuinen. Leikkaa taikinasta tasakylkisiäkolmioita joiden kanta on 13 cm pitkä. Irrota kolmiot toisistaan ja kierrä ne löysälle rullalle kannasta kärkeä kohti. Asettele croisantit leivinliinan alle ja anna kohota 1-2 tuntia. Voitele muna-vesi seoksella ja paista 220 asteessa 22-25 minuuttia.

Master chef

1 kommentti:

  1. Ulkonäkö vastaa täysin kaupan croissantteja, hienoja! Ja maku taatusti parempi :)

    VastaaPoista