sunnuntai 25. maaliskuuta 2012

Suklaakakku mustapavuista (maidoton, gluteeniton)



Terveellisen ruokavalion kääntöpuoli on, että satunnainen mässäily sokerilla ja vehnäjauhoilla kyllästetyillä herkuilla saa ruuansulatuksen heittämään kuperkeikkaa. Onneksi blogeja seuraamalla löytää toinen toistaan mielenkiintoisia leivonta vaihtoehtoja, kuten tämä Kiitos hyvää -blogista napattu suklaakakun resepti, jossa jauhot on korvattu mustapavuilla.

Ihmettelen, etten ole itse tullut koskaan ajatelleeksi papuja kakun ainesosana; eihän kasvistenkaan lisääminen taikinaan ei ole mikään uusi juttu. Pavut sopivat kakun täytteeksi erinomaisesti sillä ne ovat jauhoisia ja miedon makuisia. Varsinkin suklaa peittää papujen maun helposti. Lisäksi pavut kosteuttavat kakkua sopivasti.

Papukakun rakenne on kostea ja tiivis kuten kunnon muffinsseissa. Vasta uunista tulleena maku on vielä mitäänsanomaton, mutta paranee vetäytyessään. Kuorrute kruunaa kakun eikä banaanikaan maistu läpi makujen tasaannuttua. Koska kakku oli niin tajuttoman hyvää ja verrattavissa papumuhennokseen, tein niitä viikonloppuna kaksi ja söin sitä aamupalaksi, päiväruuaksi, välipalaksi ja iltapalaksi.

Suklaakakku mustapavuista

1½ tlk mustapapuja (á 285 g)
4 kananmunaa
½ dl kaakaojauhetta
½ dl kookoshiutaleita
ripaus suolaa
2 tl vaniljajauhetta
1 tl leivinjauhetta
2 rkl hunajaa
muutama taateli

banaani
muutama taateli
ripaus suolaa
2 rkl kaakaojauhetta
kookoshiutaleita

Huuhtele ja valuta mustapavut. Laita kaikki ainekset taateleita ja hunajaa lukuun ottamatta monitoimikoneeseen ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Lisää hunaja ja taatelit ja sekoita. Tarkista makeus. Jos haluat lisää makeutta lisää hunajaa tai ruokosokeria. Kaada taikina voideltuun kakkuvuokaan (halkaisija 20-24 cm) ja paista 175 asteessa 25-30 minuuttia.

Valmista kuorrute. Sekoita banaani, taatelit ja kaakaojauhe tasaiseksi massaksi monitoimikoneessa ja levitä kakun päälle. Ripottele päälle kookoshiutaleita. Anna kakun vetäytyä muutama tunti tai mieluiten seuraavaan seuraavaan päivään.

Vinkki: jos käytät kuivattuja taateleita, liota niitä hetki tilkassa vettä (2-3 rkl) ja muussa ne vesineen ennen taikinaan tai kuorrutteeseen lisäämistä

10 kommenttia:

  1. Tämäpä jännempi juttu! Papuja suklaakakussa..hmm...miksipä ei. Pitääpä joskus kokeilla :)

    VastaaPoista
  2. Suosittelen lämpimästi. Kakku oli todella herkullista eikä isommankaan palasen jälkeen iskenyt sokeriähkyä. Tosin siinä mielessä huono juttu, että puolikas kakku menee kerralla kevyesti.

    VastaaPoista
  3. Vaikuttaapa hyvältä ohjeelta, menee testattavien listalle. Osaatkos May-aa sanoa kakun säilyvyydestä mitään? Mietin kun tässä on myös banaania, joka tummuu.. tosin ulkonäössähän se ei nyt näy, mutta mites maku. Hmh.

    VastaaPoista
  4. Kakku ei ole tässä taloudessa useaa päivää säilynyt mutta jos jaksaa odottaa ainakin kaksivuorokautta kakku on aivan taivaallista. Säilyy varmaan jääkaapissa samoja aikoja kun esim. sacherkakku.

    VastaaPoista
  5. Moi! Oletko tehnyt tästä kakusta vegaanista versiota? Tai onko sulla ehdotuksia miten tässä korvaisi kananmunan? Kokeilin tehdä perunahauholla ja vedellä, mutta en yhtään tiennyt millaista taikinan pitäisi olla, niin siitä taisi tulla vähän kuivaa. Oletko ite kokeillut jollain muulla ja missä suhteessa olet mitäkin laittanut:)?

    VastaaPoista
  6. Olen kokeillun hedelmäsoseella toistaiseksi hieman huonolla menestyksellä. Taikina sai muistaakseni olla todella löysää valmistusvaiheessa. Vegaaniseen versioon voisi kokeilla pohjana jonkun vegaanisen munakkaan ohjetta.

    http://liisalla.blogspot.ru/2013/01/omeletti.html

    http://www.kitchenchameleon.com/2013/04/makea-vegaaninen-omeletti.html

    Olinkin ihan unohtanut tämän ohjeen. Kun pääsen takaisin suomeen alankin kehittelemään tästä vegaanista versiota. Laita toki kommenttia jos onnistut. :)

    VastaaPoista
  7. Moikka!

    Tosi mielenkiintoisen ja hyvän kuuloinen resepti! Olen ostanut papuja Punnitse&Säästä-liikkeestä irtomyyntinä. Osaisitko sanoa, kuinka monta desiä tuo 1,5tlk suunnilleen olisi? En omista keittiövaakaakaan, että voisin punnita... Kiitos! -Lakri

    VastaaPoista
  8. Hmm pavut turpoavat keiton aikana 2-3 kertaisiksi (?) joten ihan villi veikkaus tähän ohjeeseen olisi 1-1½ dl kuivia mustapapuja. Keiton jälkeen papuja tulisi olla 3-4 dl.

    VastaaPoista
  9. Hei, kiitos vastauksesta :) Eikun testailemaan sitten! -Lakri

    VastaaPoista
  10. Aivan mielettömän hyvää tämä! Tarjosin perheelle vaniljakastikkeen kera. Ehkä jos laittaisi ruokalusikallisen tai pari Cointreau'tä, niin voisi olla aikas hyvä säväys sekin.
    Pirkka-valikoimasta löytyi mustapapuja, peräti lähikaupan hyllystä!

    VastaaPoista