lauantai 24. joulukuuta 2011

Loimulohi

Loimulohi

Jos joku sattui vilkaiseisemaan joulukuun Viini-lehteä, tämä ohje voi kuulostaa tutulta. Viini 7/11 lehdessä oli Tervetuloa meille -osioissa kirjoitus Alberto Zenaton vierailusta Saimaan rannalle. Vanhempani kiertävät paljon keski-euroopan viinitiloja ja isi päätti eräällä reissulla pyytää Alberton mökillemme saunomaan.

Saunomisen ja viinitastingin ohessa vieraalle tarjottiin perinteinen Kyläniemen-menu; loimulohta, perunamuussia ja sienikastiketta. Eilinen aaton aaton menu noudatti samaa linjaa. Viinejä en osaa itse kuin juoda, joten ne ovat isäni valitsemia.

Alkupala

Katkarapupannu 

Zenato Lugana Metodo Classico Brut 

Pääruoka

Loimulohta
Lemin puikulaperunoita
Sienikastiketta

Zenato Lugana Riserva 

Jälkiruoka

Juustotarjotin

Appenzeller
Manchego
Stilton
Gruyére
Gouda 

Recioto della Valpolicella Classico
Porto Krohn Colheita


Loimulohi

kokonainen lohi (noin 3 kg)
karkeaa merisuolaa

Leikkaa perattu kala kahdeksi fileeksi niin että kalan ranka ja ruodot jäävä paikalleen. Ruotojen ansiosta kala suolautuu tasaisesti eikä kuivu.

Naulaa kala loimulautaan ja ripottele päälle runsaalla kädellä merisuolaa (ylimäärinen suolaa varisee kyllä pois). Aseta loimulauta pystyyn nuotion viereen noin 30 cm etäisyydelle liekeistä. Kolmen kilon kala kypsyy vajaassa kahdessa tunnissa.

Nosta kypsä lohi pois nuotiolta ja poista naulat. Pyyhi ylimääräinen suola pois ja poista ranka ja ruodot.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti