lauantai 17. joulukuuta 2011

Lanttulaatikko


Lanttulaatikko

Rakastan joulua yli kaiken. Rakastan paketoida ja antaa lahjoja, leipoa pipareita ja syödä laatikoita jo ennen joulukuuta. En voi kumminkaan sietää lehtiä, televisiota, kauppakeskuksia ja muita julkisia paikkoja, joissa joulu hyppää silmille jo marraskuun alussa. Pitkään mietin viitsinkö edes tehdä jouluaiheista blogimerkintää, koska tietyllä tavalla ahistun ja ärsyynnyn, että kaikki blogit pursuavat pelkästään jouluvinkkejä.

Minulle joulu on sitä, että menemme perheen kanssa (siis vain perhe, ei yhtään sukulaisia) mökille ja lukkiudumme neljän seinän sisään syömään ja nauttimaan paikallaan olemisesta. Rakastan sitä, ettei meillä oteta stressiä jouluruuista vaan teemme itse vain sen mitä kerkeämme ja jaksamme. Yleensä isi tekee graavilohet, äiti salaatit ja lisukkeet ja minä leivon jälkiruuat. Sellaiset mitä menee paljon, kuten laatikot ostamme suosiolla valmiina.

Koulu loppui jo torstaina, mutta päätin jäädä vielä viikonlopuksi yksin kotia, ennen kuin lähden Lappeenrantaan muiden nurkkiin pyörimään. Mukava vain hengailla ja tehdä asioita joista nauttii. Eilen tein oikeasti maailman parasta lanttulaatikkoa. Itsekseen kun jaksaa vielä nähdä vaivan kuoria, keittää ja soseuttaa kasvikset.

Lanttulaatikko (2 litraa)

1 kg lanttua
2 tl suolaa
½ l lanttujen keitinvettä
2 dl kasvikermaa
1 dl korppujauhoja
1 kananmuna
3 rkl siirappia
½ tl piparkakkumaustetta tai kanelia
½ tl valkopippuria
1/4 tl muskottipähkinää

korppujauhoja
voita

Pilko ja keitä lantut kypsiksi (noin 40 minuuttia). Valuta lantut mutta ota ½ l keitinvettä talteen. Soseuta ja sekoita joukkoon kermassa turvonneet korppujauhot ja muut aineet. Kaada voideltuun vuokaan, ripottele päälle korppujauhoja ja muutama nokare voita. Paista 175 asteessa 1½ tuntia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti