keskiviikko 14. joulukuuta 2011

Karjalanpiirakat

Karjalanpiirakat

Rakastan karjalanpiirakoita ja varsinkin itsetehtyjä. Harmikseni karjalanpiirakoiden tekeminen vaatii pienen tovin, joten uunituoreiden piirakoiden syöminen on harvinaista herkkua.

Kun oli pieni, meillä oli perinteenä leipoa juhannuksena perhetuttuni kanssa karjalanpiirakoita. Koska olin näppärämpi sormistani, rypytin lähes kaikki piirakat, kun taas Reijo vastasi piirakoiden paistamisesta leivinuunissa. Valitettavasti rypytystaito oli kerenny neljässä vuodessa hieman ruostua ja jouduin tyytymään leivinuunin sijasta sähköuuniin.

Karjalanpiirakka on tuotesuojattu ja määritelmän mukaan sen taikinassa tulee olla vähintään puolet ruista ja täytteenä riisiä, perunaa tai ohraa. En jaksanut lähteä ostamaan riisiä kaupasta, joten keitin puuron ohrasuurimoista.

Karjalanpiirakat (24 kpl)

3½ dl ruisjauhoja
½ dl vehnäjauhoja
2 dl kylmää vettä
1 rkl öljyä
1 tl suolaa

1½ dl ohraryynejä
2 dl vettä
1,3 l kasvimaitoa
1 tl suolaa

½ dl vettä
1 rkl margariini

Valmista kuoritaikina. Sekoita kaikki aineet huolellisesti keskenää.

Keitä ohrapuuro. Kiehauta vesi ja imeytä se ohraryyneihin. Mittaa maito ja suola kattilaan. Anna kiehua välillä sekoittaen 45 minuuttia. Anna puuron jäähtyä.

Jaa kuoritaikina 24 osaan (tai 30 osaan, jos haluat pienempiä piirakoita) ja pyörittele palloiksi. Litistä pallot ruisjauhokeossa kakkaroiksi ja kauli piirakkapulikalla ohuiksi. Pidä kuoritaikina ja kakkarat työvaiheiden välissä kelmun alla.

Täytä piirakat ohrapuurolla ja rypytä. Nosta reunat ensin kohti keskustaa ja aloita rypyttäminen keskeltä päätyjä kohti. Älä nipistä vaan paina kuorta hellästi etusormin.

Paista piirakoita 250-270 asteessa 15-20 minuuttia. Voitele valmiit piirakat vesi-voiseoksella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti