sunnuntai 2. lokakuuta 2011

Pusukakku

Pusukakku

Yleensä saan suunnitella kakut kokonaan itse. Ideointi on mukavaa, mutta tällä kertaa olin helpottunut, että vaatimukset olivat selkeät. Kaverini halusi 18-vuotissyntymäpäivilleen punaisen huulikakun, Marianne-täytteellä ja hopeakuula kirjoituksella. Hieman otin vapauksia ja lisäsin kakun väliin vadelmasurvosta.

Tein tavallisen täytekakun, jonka muotoilin veitsellä huulten muotoon ja päällystin marsipaanilla. Koska marsipaanilla on taipumus sulaa kosteaa kakkua vasten levitin kakun päälle suklaakreemiä, joka on muuten maultaan ja ominaisuuksiltaan parempaa kuin tavallinen sokerikreemi. Kreemi myös tasoittaa kakun pintaa ja toimii marsipaanille tarttumapintana.

Muotokakussa on erityisen tärkeää, ettei kakkupohja murene tai repeile. Kämppikseni myötä kommuuniimme on eksynyt keittiövaakaa, joten tein pohjan ensimmäisen kerran punnitsemalla ainekset. Kun munia ja sokeria on oikeassa suhteessa leivinjauheenkin voi unohtaa. Pohjasta tuli täydellinen: tiivis, jämäkkä mutta silti pehmeä ja helposti leikattava. 

Kakkupohja

5 munaa
70 % munien painosta sokeria
70% munien painosta vehnäjauhoja

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen ja voitele ja jauhota irtopohjavuoka (halkaisija 24 cm).

Riko munat kulhoon ja mittaa niiden paino (~ 300 g). Mittaa sokeria 70% munien painosta (~ 210 g). Aloita vatkaamaan munia ja sokeria ensin pienellä nopeudella, jotta munien rakenne menee kokonaan rikki. Jatka vatkaamista täydellä teholla kunnes vaahto on jämäkkää ja valutettu kuvio pysyy hetken taikinan pinnassa.

Mittaa jauhoja 70% munien painosta (~ 210 g). Siivilöi jauhot vähän kerrallaan muna-sokerivaahtoon ja kääntele jauhot taikinaan joukkoon rauhallisesti. Vältä voimakasta vatkaamista. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin alatasolla noin noin 40 minuttiia.


Marianne-täyte

2 dl kermaa
4 dl vaniliarahkaa
200 g Marianne-karkkeja
2 rkl vettä
2 liivatelehteä

Murusta karkit monitoimikoneessa. Vatkaa kerma ja sekoita siihen rahka ja karkkimuru. Liota liivatteita kylmässä vedessä noin 5 minuuttia. Kiehauta vesi ja sulata liivatteet siihen. Anna jäähtyä hetki ja sekoita ohuena nauhana täytteen joukkoon.


Valkosuklaakreemi

250 g valkosuklaata
100 g margariinia
½ prk mascarpone-tuorejuustoa
2 rkl tomusokeria

Sulata suklaa. Sekoita margariini ja mascarpone tasaiseksi massaksi sähkövatkaimella. Lisää suklaa ja tomusokeri kokoajan vatkaten. Vatkaa kunnes massa on tasaista ja kuohkeaa.

Kreemi säilyy jääkaapissa noin viikon, joten sen voi tehdä valmiiksi etukäteen. Jähmettynyttä massaa voi notkistaa lämmittämällä sitä hetken mikrossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti