perjantai 23. syyskuuta 2011

Välipalapatukat


Välipalapatukat
 
Useimmat välipala- ja myslipatukkat sisältävät tuhottoman määrän rasvaa, siirappia ja sokeria. Parhaassa tapauksessa patukat ovat vielä dipattu kauttaaltaan suklaaseen. Tälläisten patukoiden energiasisältö muistuttaa enemmin karkkia ja suklaapatukkaa, eikä ne oikein sovi välipalaksi ennen lenkkiä tai evääksi kouluun.

Jossain liikunta-aiheisella sivulla ole joskus törmännyt reseptiin, jossa patukka oli ´kiinteytetty´ öljyn ja siirapin sijasta kananmunalla. Kyseistä ohjetta en enää löytänyt mutta useamman tunnin etsintäoperaation jälkeen, löysin vastaavan reseptin Voisilmäpeliä -blogista.

Hieman uudelleen muotoilin reseptiä, sillä tälläisiin kannattaa juuri kipata kaikki siemen- ja pähkinäpussien pohjat. Laitoin muun muassa kurpitsan siemeniä, pähkinäsekoitusta, kuivahedelmäsekoitusta ja kookoshiutaleita. Myslipatukoita saa korvaamalla osan siemenistä ja pähkinöistä kaurahiutaleilla.

Välipalapatukat (6 kpl)

½ dl täysjyvävehnäjauhoja
ripaus leivinjauhetta ja suolaa
1 rkl fariinisokeria
3½ dl pähkinöitä, siemeniä, kuivahedelmiä yms.
1 kananmuna

Rouhi pähkinät ja pilko hedelmät pieniksi paloiksi. Sekoita kaikki aineet kananmunaa lukuun ottamatta keskenään. Vatkaa kananmuna kuohkeaksi vaahdoksi ja sekoita huolellisesti muiden aineiden joukkoon.

Painele tiiviisti leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Käytin leipävuokaa jonka pohja on noin 10x20cm. Paista 160 asteessa 30-40 minuuttia, kunnes väri on kullan ruskea ja reunat ovat alkaneet irrota vuuan reunoista. Anna jäähtyä kunnolla ja leikkaa terävällä veitsellä patukoiksi.

Säilö patukat ilmatiiviiseen pussiin tai rasiaan. Patukat säilyvät huoneen lämmössä noin kymmenen päivää ja jääkaapissa vielä kauemmin.

1 kommentti:

  1. kiitos paljon ohjeesta. Olivat tosi hyviä!:)

    VastaaPoista