maanantai 12. syyskuuta 2011

Täysjyvä-vuokaleipä

Täysjyvä-vuokaleipä

Siinä, että viettää kokonaisen päivän yksin kotona, on riskinsä; aivan liikaa aikaa selailla ruokablogeja ja -sivustoja. Pelkästään tänään tein edellisen punajuurisosekeiton lisäksi punajuuri-porkkanamarmeladia, krutonkeja, vaniliajäätelöä ja tätä vuokaleipää. Lisäksi viestihistoriassa on muutamakymmentä uutta reseptiä odottamassa.

Lähdin lopulta kiertelemään kirpputoreja, koska olisin varmaan alkanut seuraavaksi leipomaan ruisleipää juuresta. Kirppareilta löytyin suloinen sokeripurkki. Purkki tuli tarpeeseen, sillä kerkesin aamulla kiroamaan paperiset sokeripussit, joissa sokeri ei todellakaan pysy vaan leviää, jos ei kotimatkalle, niin viimeistään kuivakaapin pohjalle.

Täysjyvä-vuokaleipä (pieni)

2 dl vettä
½ tl suolaa
1 tl hunajaa
½ pss kuivahiivaa
1 dl kaurahiutaleita
1 dl ruisjauhoja
2-2½ dl täysjyvävehnäjauhoja
päälle siemensekoitusta

Lämmitä vesi reilusti kädenlämpöiseksi. Lisää suola, rasva ja jauhoseos, johon kuivahiiva on sekoitettu. Vatkaa sähkövatkaimella; ensin hitaalla nopeudella noin puoli minuuttia ja sen jälkee täydellä teholla noin minuutti.

Kaada taikina voideltuun leipävuokaan, jonka tilavuus on noin yksi litra. Kaksinkertainen annos mahtuu 1½ litran vetoiseen vuokaan. Anna kohota lämpimässä paikassa liinalla peitettynä 30-40 minuuttia. Paista uunin alatasolla 225 asteessa 25-30 minuuttia.

5 kommenttia:

  1. Hyvännäköinen leipä. Pitäisikö minullakin kokeilla sen leipomista? Olen tosi arka kokeilemaan juuri tumman leivän leipomista, koska pelkään epäonnistumista.

    VastaaPoista
  2. voi ei, pitäisikö sen olla jotenkin haastavaa ? tämä oli ensimmäinen leipäni ja hyvin onnistui. :)

    VastaaPoista
  3. Ei leivän tekeminen ole loppujen lopuksi hankalaa, vaikka sellaista monet pelkäävätkin :) Tosi upea leipä, ja mukavan näköistä tuo siemensekoitus tuossa päällä!

    VastaaPoista
  4. Vihdoin löytyi vuokaleipä jossa makua, ja rakenne/koostumuskin miellytti, iso kiitos! Ohje tallessa, varmasti tulee tehtyä monta kertaa. :)

    VastaaPoista
  5. Aloin leipomaan ja sovelsin rasvan määrän, koska se puuttui ainesosaluettelosta. :)

    VastaaPoista