maanantai 12. syyskuuta 2011

Punajuurisosekeitto

Punajuurisosekeitto

Minulla on tapana innostua kausittain tietyistä raaka-aineesta. Sitten syön lähes samaa ruokaa muutaman viikon, kunnes kyllästyn ja siirryn seuraavaan. Uusin villitykseni on punajuuret. Tämä innostus voi tosin kestää hieman pidempään, sillä punajuuri on älyttömän monipuolinen.

Punajuuresta voi tehdä muun muassa ohukaisia, hilloa, keittoa, pestoa, kastiketta, laatikkoa, pihvejä yms. Lisäksi se sopii erillaisiin patoihin, vuokiin ja uunipunajuuret sopivat salaatteihin ja lisukkeeksi sellaisenaan. Punajuuri-suklaakakku on myös ehdottomasti kokeilemisen arvoinen.

Olin eilen kuumeessa, joten en viitsinyt lähteä tänään vielä kouluun. Onneksi kauppa on nykyään alakerrassa, joten sängynpohjalta ei ollut pitkä matka ostamaan tarvikkeita tähän punajuurikeittoon. Käytin ihan tavallista sulatejuustoa, mutta esimerkiksi sinihomejuustonmakuinen käy kuulemma todella hyvin.

Punajuurisosekeitto (6 annosta)

1 kg punajuuria
1 omena
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 kasvisliemikuutio
1 l vettä
125 g sulatejuustoa
timjamia, mustapippuria

Kuori ja lohko punajuuret, omena ja sipulit. Kippaa kasvikset, vesi ja kasvisliemikuutio kattilaan ja keitä kannen alla kunnes punajuuret ovat pehmeitä eli reilu puoli tuntia. Soseuta pehmenneet kasvikset ja lisää sulatejuusto. Mausta mustapippurilla ja timjamilla ja anna hautua kannen alla vielä viisi minuuttia.

1 kommentti: