tiistai 31. toukokuuta 2011

Vaahtokarkit

Vaahtokarkit

Olen törmännyt vaahtokarkkeihin todella monessa blogissa ja himoinnut niiden kokeilemista jo pitkään. Tänään oli viimeinen koulupäivä, joten päätin tehdä eilen (yöllä) sen kunniaksi vaahtokarkkeja kouluun mukaan.

Perusreseptin kopsasin Ewelyn´s Cakeheaven -blogista. Kotona sattui olemaan ranskanpastilleja, joita sitten keksin murskata ja ripotella vaahtokarkkien päälle. Vaahtokarkit ovat itsessään aika mauttomia, joten karkkimurska oli nappivalinta.

Sokeria keitellessä mieleen tuli ajatus kinuskivaahtokarkeista, eli sokerin tilalle ruoko- tai fariinisokeria ja vaahtokarkkien pinnalle ruokotomusokeria. Ajatus oli kyllä sen verran herkullinen, että pitää joku kerta kokeilla.



Vaahtokarkit

2½ dl sokeria
2 rkl hunajaa
½ dl vettä
7 kpl liivatetta
1 dl kananmunan valkuaista (noin 3 kananmunaa)
1 rkl vaniliasokeria
2 dl tomusokeria
punaista pastaväriä
koristeluun murskattuja ranskanpastilleja yms.

Levitä pellille tai vuokaan leivinpaperi ja ripottele päälle tasaisesti noin 1 dl tomusokeria.

Mittaa kattilaan sokeri, hunaja ja vesi ja ala lämmittämään seosta puoliteholla. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen ja erottele valkuaiset kulhoon ja lisää vaniliasokeri.

Kun sokeriseos alkaa pikkuhiljaan kiehumaan, ala vatkaamaan kananmunia. Kun munat ovat vatkautuneet kovaksi vaahdoksi ja sokeriseos on noin 125 asteista, lisää liivate ja pastaväri sokeriseokseen.

Kaada sokeriseos ohuena nauhana munavaahdon joukkoon ja jatka vatkaamista kunnes seos alkaa sakenemaan ja jäähtyy hieman. Hyytymistä voi nopeuttaa kylmällä vesihauteella.

Kaada taikina tasaisesti leivinpaperille ja tasoita nopeasti. Taikina on sopivaa, kun se ei levähdä leivinpaperille vaan jää kaataessa keoksi. Ripottele päälle murskattuja ranskanpastilleja.

Anna hyytyä huoneen lämmössä noin kolmetuntia. Ripottele päälle tomusokeria ja leikkaa levystä terävällä veitsellä sopivankokoisia paloja. Pyörittele paloja vielä tomusokerissa. Leikkaamisen helpottamiseksi veistä voi pyyhkäistä öljyllä.

Vaahtokarkit säilyvät ilmatiiviissä rasiassa noin viikon. Niiden kannattaa kumminkin antaa kuivua jonkin aikaa ennen pakkaamista, jottei sokeri sula ja palaset takerru toisiinsa.

Vaahtokarkkimassa jähmettymässä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti