sunnuntai 27. maaliskuuta 2011

Leopardikakku

Leopardikakku

Parhaalla kaverillani oli synttärit jo viime viikonloppuna mutta juhliminen suoritettiin vasta tänä viikonloppuna. Väritoive kakulle oli täplikäs. Jokainen joka tuntee Oonan tietää kysymättäkin miksi. Täpläkuvion tein marsipaanilla. Idean löysin muissa blogeissa seikkailemalla.

Kokeilin ensimmäistä kertaa sienikakkupohjaa. Ajattelin, että se kestäisi paremmin Kangaskadun (=porukoitten) vanhan uunin vaihtelevat lämmitysolosuhteet. Olosuhteisiin nähden pohja onnistui hyvin, eli ei lässähtänyt. Pohja jäi hieman tahmeaksi, joten se olisi voinut olla hetken kauemmin uunissa.

Kinuski-puolukkatäytteen kopsasin kinuskikissalta. Omaan makuuni täyte oli ehkä hieman liian makeaa. Itse laittaisin vähän vähemmän kinuskia ja korvaisin kermavaahdon rahkalla. Tosin, tänään syödessäni kakun jämiä, maku oli mielestäni tasoittunut parempaan suuntaan.

Täplikäs marsipaanikuorrutus

Täplikäs marsipaanikuorrutus

3 isoa pätköä marsipaania
pastavärejä (sininen, keltainen, punainen ja musta)
kinuskikreemiä (ohje edellisessä postauksessa)

Pastavärit saatta värjätä tekstiilejä ja pintoja, joten värjätessä kannattaa olla varovainen ja käyttää suojahanskoja.

Värjää 2 pötköä marsipaania vaaleanruskeaksi. Tausta saa olla hieman kellertävänruskea. Värjää jäljelle jäänyt pötkö tummanruskeaksi. Lisää noin puoleen tummanruskeasta mustaa pastaväriä, jotta siitä tulee selvästi tummempi.

Kauli vaalenruskea marsipaani tasaiseksi. Lisää tummempaa ruskeaa erikokoisiksi läikiksi ja tumminta ruskeaa hieman niiden ympärille. Kauli marsipaania lisää niin että läikät leviävät ja marsipaani riittää kakun päälle.

Päällystä kakku kreemillä ja nosta marsipaani kakun päälle. Painele marsipaani tasaisesti kakun reunoille ja leikkaa ylimenevä osa pois.

Pakko myöntää, että kävi pieni kämmi tuon kuorrutteen kanssa. Marsipaani oli tahmeampaa kuin aikaisemmin käyttämäni (varmaan eri merkkiä) ja tarttui nostettaessa joka paikkaan kiinni. Lopputuloksena marsipaani meni vinoon ja kakun sivuun jäi pieni aukko. Noh, onneksi kakun voi kuvata aina onnistuneemmalta puolelta.

Sienikakkupohja

5 kpl kananmunia
2½ dl sokeria
1½ dl kiehuvaa vettä
3½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Sekoita leivinjauhe jauhojen sekaan. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää kiehuva vesi pienissä erissä munasokerivaahtoon. Vatkaa taikinaa kokoajan. Siivilöi jauhot ja sekoita ne kevyesti käännellen taikinan sekaan. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaa. Paista uunin alatasolla 30 minuuttia.



Sienikakkupohja

Kinuski-puolukkatäyte

3 dl kinuskikastiketta (ohje edellisessä postauksessa)
3 dl kuohukermaa
150 g tuorejuustoa
200 g puolukoita
3 liivatelehteä
2 rkl vettä

Vatkaa kermavaahdoksi ja lisää tuorejuusto. Vatkaa kinuskikastike vaahdoksi ja lisää kerma-tuorejuustovaahtoon. Kinuskikastikkeen tulee olla vatkattaessa aivan kylmää. Voit lisätä puolukat tässä vaiheessa täytteeseen tai kerrosten väliin kakkua täytettäessä.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Kiehauta vesi ja sulata liivatteet siihen. Sekoita täytteen joukkoon.

Leikkaa kakkupohja kahteen tai kolmeen osaan. Kokoa kakku irtopohjavuokaan. Vuuan reunoja voi jatkaa leivinpaperilla jos kakku nousee niiden yli. Anna jämettyä jääkaapissa ainakin muutama tunti. Itsellä tuo muutama tunti ei riittänyt, joten suosittelen kakun tekemistä edellisenä päivänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti