torstai 31. maaliskuuta 2011

Marsipaaniruusut


Oonan syntymäpäiväkakusta ylijääneet marsipaanit piti käytää pois, joten väsäsin eilen muutaman tunnin marsipaaniruusuja. En ole aina muistanut käyttää loppuja marsipaaneja, joten tälläkin hetkellä kaapeissa on muutama kivikova marsipaanimöykky. Marsipaani kyllä säilyy, jos se ei saa ilmaa, mutta huolellisesti suljettu pussikin vuotaa liikaa. Vakuumikone voisi olla kätevä.

Nämä ruusut ovat nyt ruskeita ja mustia, koska marsipaani oli värjätty leopardin väreihin. Pitää varmaan tehdä joku suklaakakku, johon nämä sopivat.

Sain siskolta joululahjaksi sokerikoristeiden muotoilutarvikkeita. Sain ison setin erillaisia muotteja, muotoilusienen, muotoilutikut ja pinkkiä tomuväriä. Muottisettiin kuului myös puisia muotoilutikkuja mutta siniset muoviset ovat paremman mallisia, eikä massa tartu niihin kiinni.

Sokerikoristeiden muotoilutarvikkeita

Ruusuja tehdessä muotit eivät ole niin välttämättömiä, toisin kun pallopäinen muotoilutikku ja muotoilusieni. Muotoilusieni ja -tikku auttavat saamaan terälehdille luonnollisen kuperan muodon. Lisäksi varsinkin marsipaani pehmenee lämpimissä sormissa liikaa, jolloin ruusu on vaikea pitää kasassa.

Marsipaaniruusut

1. Kauli marsipaani muutaman millin (n.1-2mm) paksuiseksi levyksi ja paina muoteilla pieniä lehtiä. Ruusun sisimmät lehdet kannattaa tehdä pienemmällä muotilla ja uloimmat isoimmalla. Itse käytin neljää erikokoista muottia.

2. Ohenna lehtien reunat pallopäisellä muotoilutikulla muotoilusienen mukana tulleen pehmeän alustan päällä paperin ohuiksi.

3. Siirrä lehdet muotoilusienen päälle ja muotoile lehdet pallopäisellä muotoilutikulla pyörivin liikkein koveran muotoisiksi.

Ruusun terälehdet

4. Ota pieni pallo marsipaania ja painele varovasti lehtiä pallon ympärille niin että lehdet tulevat limittäin. Älä painele lehtiä tiukasti edellisten kerrosten päälle, vaan jätä väliin ilmaa, jotta kerroksen näkyvät selvästi ja kukka kasvaa kokoa. Jos tarve vaati, leikkaa kukan kanta lyhyemmäksi.

5. Vaihda isompaan muottiin ja toista kohdat 1.-4.

6. Nosta kukka foliosta muotoiltuun kuppiin ja viimeistele terälehtien asento muotoilutikulla. Anna kuivua.

Kukan sisemmän osan kannattaa antaa kovettua ennen uloimpien lehtien asettamista. Näin kukka pysyy paremmin aukinaisena ja kevyenä. Kun sisempi osa on kuivunut tarvitset sokerikuorrutetta lehtien kiinnitykseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti